Blijf op de hoogte

Reuma onder de loep genomen

Reuma kan op elke leeftijd voorkomen. In Nederland hebben bijna twee miljoen mensen er last van. “Het is geen ziekte van oude mensen: tweederde van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. En er zijn in ons land zo’n 3000 kinderen met reuma”, aldus Lodewijk Ridderbos, directeur van het Reumafonds.

Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. De meeste mensen hebben last van pijn, stijfheid en vermoeidheid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijks leven. Klachten kunnen een tijdje weg zijn en ineens weer de kop opsteken.

De gevolgen van reuma

Het is een chronische aandoening die vaak voor lichamelijke beperkingen zorgt. “Maar reuma heeft ook sociale gevolgen”, legt Ridderbos uit. “Mensen met reuma (en ook hun omgeving) moeten continu omgaan met hun aandoening en de invloed ervan op hun leven. Door de grilligheid van de ziekte lukt de ene dag alles, maar de volgende dag is het optillen van een kopje al te pijnlijk of moet je onverwachts een afspraak afzeggen. Dat zorgt in de omgeving vaak voor onbegrip.”

Reumatische aandoeningen zijn nog niet te genezen. Er zijn wel medicijnen die ontstekingen remmen dan wel pijnklachten verminderen. Snel starten met medicijnen kan gewrichtsschade voorkomen.

Soorten reuma

  • Ontstekingsreuma: dit zijn aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere gewrichten beschadigen. Ongeveer 420.000 mensen hebben een vorm van ontstekingsreuma, zoals reumatoïde artritis of de ziekte van Bechterew.
  • Artrose: hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Ongeveer 1,1 miljoen mensen hebben artrose in een of meerdere gewrichten.
  • Weke delen reuma: dit omvat aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Zo’n 240.000 mensen hebben hier een vorm van, zoals fibromyalgie.

3 mogelijke symptomen

Het is soms lastig om de aandoening te herkennen, omdat de klachten wisselend en vaag kunnen zijn. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Het dik en warm worden van gewrichten
  • Langdurige pijn in spieren en/of gewrichten
  • Pijn en stijfheid nadat je even hebt gezeten of gelegen en daarna weer in beweging komt
Gerelateerde artikelen

Artrose is een aandoening waarbij een ontsteking in het gewricht ontstaat. Deze ontsteking ontstaat door kraakbeenslijtage en kan leiden tot pijn, stijfheid en zwellingen rondom het ontstoken gewricht. Een risicofactor…

Wetenschappers ontdekten dat de dood van macrofagen – een type immuuncel – reumatoïde artritis kan veroorzaken. Het eiwit A20 kan de celdood van deze cellen verhinderen en zo beschermen tegen…

Kraakbeen is een wonderlijk weefsel als het helemaal gezond is. Als schokdemper op de botten helpt het bij het soepel en pijnloos bewegen van alle gewrichten. “Gezond kraakbeen heeft een…

Belgische wetenschappers hebben een genetische fout aan het licht gebracht die een heel vroege vorm van chronische gewrichtsontsteking kan veroorzaken. Een genetische fout In de nieuwe studie ontdekten de onderzoekers…

Axiale spondyloartritis (Axiale SpA) is onder de weinigen die de ziekte hebben beter bekend als de ziekte van Bechterew. Daan (22) is een van hen. Hij vertelt dat de eerste…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.