Blijf op de hoogte

Coördinatie van wondzorg is belangrijk voor snelle genezing

De wondzorg in Nederland kampt op dit moment met een groot probleem: het is te versnipperd. Versnipperd tussen de huisarts en thuiszorg aan de ene kant en het ziekenhuis aan de andere. Maar ook binnen het ziekenhuis ontbreekt een goede coördinatie. Wonden genezen hierdoor minder snel en goed.

De patiënt is de dupe

Als de keten van zorg niet goed op elkaar is afgestemd, verloopt de wondgenezing niet naar wens. Hierdoor lijdt het comfort van de patiënt eronder. Nog altijd komt het voor dat patiënten geen adequate wondzorg krijgen zodra ze uit het ziekenhuis ontslagen worden. Het gevolg is dat ze terugkeren bij de medisch specialist met een wond die er slechter aan toe is dan voorheen.

Goede afstemming van wondzorg in de praktijk

In de regio Zwolle is de afstemming inmiddels goed geregeld tussen diverse zorgverleners die met wondzorg te maken hebben. Vaatchirurg Jacques Oskam van de Isala Kliniek licht toe dat de gespecialiseerde thuiszorg werkt als een zelfsturend team: “Zodra een huisarts een patiënt verwijst met een wond, word ik erbij gehaald om de wond te beoordelen. Na diagnose en behandelplan gaat de gespecialiseerde thuiszorgverpleegkundige aan de slag. Alle handelingen leggen we zodanig vast dat alle zorgverleners zijn aangesloten op de informatie: huisarts, medisch specialist en geneeskundige.” Als de wond niet naar verwachting geneest, treedt er een alert in werking. De medisch specialist bepaalt dan de vervolgstappen aan de hand van een foto.

Het belang van een protocol wondzorg

Ook binnen het ziekenhuis is het bewezen protocol voor wondzorg niet gelijk. Vaatchirurg Robbert Meerwaldt van Medisch Spectrum Twente onderschrijft het belang hiervan: “Standaardisatie van wondzorg is belangrijk, zodat wonden het beste en snelste genezen. Wij zetten nu technieken in waarbij de medisch specialist kan meekijken met het verzorgen van de wond door de verpleegkundige in de thuissituatie. Daardoor hoeft deze patiënt niet meer steeds naar mijn spreekuur te komen.” Een bijkomend voordeel is dat de verpleegkundige direct leert hoe de wond het best verzorgd kan worden.

Gerelateerde artikelen

Wat gebeurt er met huidcellen die het een paar dagen zonder bloed hebben moeten stellen? Onderzoekers van van het Oslo University Hospital en de Technische Universiteit Eindhoven ontdekten het antwoord.…

Genezen in plaats van verplegen komt de kwaliteit van leven van de patiënt ten goede, maar draagt ook bij aan het beheersen van zorgkosten, zegt Louk van Doorn, voorzitter van…

Van snijwond, bijtwond en brandwond tot bevriezingswond, doorligwond en open beenwond: op allerlei manieren kan schade ontstaan aan de huid. Voor al deze wonden is een andere behandeling nodig, afgestemd…

Het was nooit een ‘sexy’ onderwerp en lange tijd een ondergeschoven kindje: wondzorg. Bijzonder, want 1 procent van de Nederlandse bevolking lijdt onder het hebben van een complexe wond. Of…

Er valt nog veel resultaat te boeken op het gebied van wondzorg. Het verhogen van kennis bij zorgverleners, de inzet van moderne wondzorgproducten met bewezen doeltreffendheid en een gestructureerde aanpak…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.