Blijf op de hoogte

De diagnose van slaapapneu, wees er snel bij!

Een van de grootste problemen van het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS) is een te late diagnose of onderdiagnose. Dat terwijl de slaapstoornis goed te behandelen is. Onbehandelde apneu kan drastische gevolgen hebben.

De impact van een te late diagnose

Momenteel zijn er in Nederland 500.000 OSAS-patiënten, waarvan slechts een vijfde in behandeling is. Piet-Heijn van Mechelen, voorzitter ApneuVereniging kan er over meepraten: “Eerst werd gedacht aan depressie of burn-out. Ik verkocht mijn zaak. Toen iemand slaapapneu opperde en ik daarvoor behandeld werd, bleek ik prima een zware baan van zestig uur per week aan te kunnen. Ik ontdekte dat veel mensen met apneu zo’n soort verhaal hebben. Ze lopen te lang met onbehandelde apneu door.”
Volgens onderzoek krijgen veel patiënten pas na vijf jaar de diagnose slaapapneu, sommigen zelfs pas na acht jaar. Terwijl ze in de gezondheidsstatistieken al te herkennen zijn aan onder andere verhoogde medische consumptie, uitval door ziekte en hogere werkloosheid.

Slaapapneu | Impact | Mijn Gezondheidsgids

De neerwaartse spiraal van onbehandelde slaapapneu

De gevolgen van onbehandelde slaapapneu hebben op persoonlijk vlak veel impact: “Een onuitgeslapen gevoel, je bouwt jarenlang een slaaptekort op. Dat betekent minder energie, uitstelgedrag, concentratieproblemen, verhoogde slaperigheid overdag, prikkelbaarheid en een kort lontje. Er wordt zelfs gesproken van karakterverandering.”

“Soms vallen zelfs de termen depressie, overspanning en burn-out.” De gevolgen op fysiek vlak zijn onder andere hypertensie, cardiovasculaire ziektes, verstoorde insuline- en hormoonhuishouding. “Veel patiënten zijn multi-ziek.” Ook de sociaal-economische gevolgen zijn vrij groot. Minder dan de helft die behandeld wordt, werkt. Een groot deel is voortijdig gepensioneerd en de arbeidsongeschiktheid ligt zeer hoog.

Waarom is de diagnose van apneu zo lastig te stellen?

Slaapapneu sluipt erin en de symptomen zijn aanvankelijk niet alarmerend. “Voor de televisie in slaap vallen, lijkt niet ernstig.” Het gaat meestal om (ontkennende) mannen. “Snurken is niet hun probleem.” Omdat het tijdens de slaap gebeurt, terwijl de problemen zich overdag openbaren, is de link moeilijk te leggen. “Een andere verklaring is dat OSAS vaak optreedt als er al veel speelt in het leven van een 45plusser en daarom niet herkend wordt. Als patiënten de huisarts bezoeken is het vaak in een gevorderd stadium en treedt de co-morbiditeit meer op de voorgrond.”

Gerelateerde artikelen

Beschadigingen aan het hart komen vaker voor bij vrouwen die snurken. Dit melden onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis van München. Ook lieten de resultaten zien dat van de bijna 4500…

Hard snurken wordt door veel mensen geaccepteerd als een blijvende, weliswaar onschuldige maar vervelende kwaal. Snurken kan echter wel degelijk een medische oorzaak hebben en duiden op een slaapaandoening. Een…

Annemieke Ooms (70 jaar) kreeg al tien jaar geleden ernstige klachten van tomeloze slaperigheid – ook in de auto. “In die periode ontstond totale uitputting. Het enige dat bekend was:…

Slaapapneu – ademstilstand tijdens de slaap – is een serieuze aandoening die onder meer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieverlies, prikkelbaarheid, hoge bloeddruk, hartkloppingen en depressieve klachten. Van de naar schatting…

Elk jaar doet de ApneuVereniging onderzoek naar de diagnose en behandeling van slaapapneu. De ene keer is het een uitgebreid onderzoek onder patiënten. De andere keer richt de vereniging zich…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.