Volgens cijfers van de Fietsersbond fietsen Nederlanders ieder jaar gezamenlijk zo’n 15 miljard kilometer. En maken we per persoon gemiddeld zo’n 250 tot 300 fietsritten per jaar. Op de langere termijn zou dit nog weleens z’n vruchten kunnen afwerpen. Want er is nieuw bewijs dat regelmatig bewegen en meer specifiek fietsen het lichaam jong en gezond helpt te houden.

Wetenschappers van de University of Birmingham en King’s College London vergeleken een groep amateurfietsers (personen die regelmatig lange afstanden fietsen) in de leeftijd van 55 tot 79 met een willekeurige groep ouderen en jongeren (20 – 80 jaar).

In goede gezondheid

Uit de resultaten bleek dat regelmatige lichaamsactiviteit zorgt voor kracht- en spierbehoud. Daarnaast bleken de amateurfietsers geen hoger lichaamsvet- en cholesterolgehalte te hebben ongeacht hun leeftijd. En bij mannen gold ook dat hun testosterongehalte gehandhaafd bleef.

Misschien nog verrassender was het gezondheidsvoordeel van beweging op de thymus. Een orgaan dat betrokken is bij het afweersysteem. Eveneens bij fietsers bleek die nog te opereren als die van jongere personen. De thymus maakt afweercellen aan die T-cellen worden genoemd. Deze cellen helpen het lichaam ziekteverwekkers te bestrijden. Vanaf een leeftijd of 20 krimpt het orgaan en maakt het minder cellen aan. Maar dat bleek niet het geval bij de fietsers.

Onderzoeker Janet Lord: “De bevindingen doen geloven dat de fietsers niet fysiek actief zijn omdat ze nog in goede gezondheid verkeren, maar eerder omdat ze al vrijwel hun hele leven actief zijn geweest. Dat heeft ervoor gezorgd dat ze niet te maken hebben met de kwalen die vaak op oudere leeftijd worden veroorzaakt door inactiviteit.”

Nederland, fietsland

Volgens de onderzoekers spreekt het resultaat de aanname tegen dat ouderdom automatisch gepaard gaat met fragiliteit. En toont het aan dat mensen aangemoedigd moeten worden om actiever te worden. Dat kan weleens de sleutel tot een lang leven zijn.

In het bijzonder geven de bevindingen voor ons als “Nederland, fietsland” stof tot nadenken. Als een groep oudere amateurfietsers in staat zijn om vitaal te blijven, dan zou dat in Nederland ook moeten kunnen. Fietsen wordt ons immers met de paplepel ingegoten.

Bewegen naar je mogelijkheden

En als dat niet het geval is of als fietsen je niet ligt, dan zijn er nog tal van andere manieren om toch te bewegen. Het is vooral belangrijk om plezier te hebben en te bewegen naar je mogelijkheden.
Meer details over het complete onderzoek zijn te lezen in het wetenschapstijdschrift Aging Cell.