Hoewel handendrogers een hygiënische manier lijken om je handen te drogen, blijkt niets minder waar te zijn. Onderzoekers van the University of Connecticut hebben aangetoond dat het apparaat zelfs zoveel bacteriën verspreid dat het wassen van de handen teniet wordt gedaan. De studie is recent verschenen in het tijdschrift Applied and Environmental Microbiology.

18 tot 60 soorten bacteriën

Voor hun studie installeerden de wetenschappers handendrogers op dertig verschillende locaties op de universiteit, waarna zij onder elk apparaat dertig seconden een steriele plaat hielden. Vervolgens stelden ze een aantal platen twintig minuten bloot aan de afzuiger van de toiletten en twee minuten lang aan de lucht in de badkamer.

Nadat de platen op kweek werden gezet, bleken op die onder de handendrogers wel 18 tot 60 groepen bacteriën te zijn gegroeid. Op de platen onder de afzuiger ontstonden 15 tot 20 groepen bacteriën en op de overige platen slechts één groep.

Handdoeken zijn beter

De wetenschappers stellen dat de resultaten van hun studie laten zien dat handendrogers grote aantallen bacteriën op onze handen kunnen verspreiden. De apparaten absorberen de onzuivere lucht in de badkamer en verspreiden het vervolgens op de handen van gebruikers. Daarbij leidt het doorspoelen van toiletten tot de vrijlating van kleine waterdruppels die zich uitspreiden in de lucht, die vervolgens ook door de drogers worden opgenomen.

Volgens het team kan de lucht in handendrogers bovenal bacteriën als de E. coli bevatten, die wordt gevonden in ontlasting. Eet iemand vervolgens na het handen drogen, dan kan het risico bestaan op voedselvergiftiging, diarree en misselijkheid. De wetenschappers concluderen dan ook dat het veiliger is om je handen met een handdoek of papieren doekje af te drogen.