Blijf op de hoogte

5 behandelingen bij apneu

Apneu lijkt een onschuldige slaapziekte maar schijn bedriegt. De ademhalingstops kunnen langzaam grote lichamelijke schade aanrichten. Een opsomming van mentale en fysieke symptomen toont duidelijk aan wat de impact kán zijn: minder energie, uitstelgedrag, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, een verstoorde hormoonhuishouding en hypertensie. Snurkers met ernstige slaapapneu hebben binnen vijf jaar zelfs kans op onder andere een hersenbloeding of trombose. Een snelle diagnose is dus belangrijk bij deze sluipende ziekte. Zeker omdat er verschillende behandelingen bij apneu bestaan.

Het CPAP-masker

Apneu kan op verschillende manieren behandeld worden. De standaardbehandeling bij matige tot ernstige apneupatiënten is het CPAP-masker. Dit slaapmasker is een soort luchtpomp die extra lucht uit de slaapkamer haalt en vervolgens via een slang en masker in de neus blaast. Hierdoor blijven de luchtwegen openstaan en kan apneu worden voorkomen. Voor 30 tot 40 procent van de patiënten heeft dit masker helaas als nadeel dat ze er niet mee kunnen slapen, of dat het niet of onvoldoende gebruikt wordt.

Apneu Behandelingen

Andere behandelingen bij apneu

Andere behandelingen zijn onder andere de positietherapie. Vooral bij beginnende tot lichte apneupatiënten is deze geforceerde zijligging tijdens de slaap effectief. Verder kan er gekozen worden voor een antisnurkbeugel. Deze beugel zorgt ervoor dat de onderkaak wat naar voren wordt geduwd en is geschikt voor lichte tot matige patiënten. Meer rigoureuze behandelingen zijn een chirurgische ingreep of de implanteerbare zenuwstimulator. Dit apneu apparaat geeft uitstekende resultaten, zo blijkt uit internationaal onderzoek met 126 matige en ernstige patiënten. Bovendien is het veilig, zijn er geen grote complicaties en is het vrijwel niet pijnlijk. Het nadeel is alleen dat dit apparaat op dit moment niet wordt vergoed en rond de 20.000 euro kost.

De komende jaren gaan medisch specialisten verder met de ontwikkeling van implantaten die apneu tegengaan. Denk bijvoorbeeld aan apparaten in de tong of het verhemelte, om te voorkomen dat de tong tijdens het slapen naar achteren valt.

Gerelateerde artikelen

Beschadigingen aan het hart komen vaker voor bij vrouwen die snurken. Dit melden onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis van München. Ook lieten de resultaten zien dat van de bijna 4500…

Hard snurken wordt door veel mensen geaccepteerd als een blijvende, weliswaar onschuldige maar vervelende kwaal. Snurken kan echter wel degelijk een medische oorzaak hebben en duiden op een slaapaandoening. Een…

Annemieke Ooms (70 jaar) kreeg al tien jaar geleden ernstige klachten van tomeloze slaperigheid – ook in de auto. “In die periode ontstond totale uitputting. Het enige dat bekend was:…

Slaapapneu – ademstilstand tijdens de slaap – is een serieuze aandoening die onder meer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieverlies, prikkelbaarheid, hoge bloeddruk, hartkloppingen en depressieve klachten. Van de naar schatting…

Elk jaar doet de ApneuVereniging onderzoek naar de diagnose en behandeling van slaapapneu. De ene keer is het een uitgebreid onderzoek onder patiënten. De andere keer richt de vereniging zich…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.