Blijf op de hoogte

50.000 vrijwilligers in strijd tegen hart- en vaatziekten

Van 17 tot en met 23 april vindt de jaarlijkse Hartweek van de Hartstichting plaats. Ruim 50.000 collectanten gaan langs de deuren om een bijdrage te vragen voor de strijd tegen hart- en vaatziekten in Nederland.

Dankzij de inzet van de vrijwilligers én de giften van het publiek kan de Hartstichting onderzoek blijven financieren naar het eerder opsporen van hart- en vaatziekten. Dit thema staat hoog op de onderzoeksagenda van de Hartstichting, die in 2014 samen met donateurs, patiënten, vrijwilligers en wetenschappers is opgesteld.

Jaarlijks 16.000 Nederlanders met een hartstilstand

Elke dag worden mensen getroffen door een hartstilstand of hartinfarct, vaak zonder duidelijke waarschuwing vooraf. Ongeveer de helft van de mensen die plotseling een hartinfarct of hartstilstand kreeg, had vooraf geen duidelijke klachten.

Erfelijkheid speelt hierbij soms een rol, bijvoorbeeld bij hartritmestoornissen die tot een hartstilstand kunnen leiden. Deze aanleg kan binnen de familie worden overgedragen, zonder dat mensen weten dat ze erfelijk belast zijn. De gevolgen kunnen dodelijk zijn of het leven van het slachtoffer en dierbaren drastisch veranderen.

De Hartstichting (en haar achterban) weigert zich daar bij neer te leggen. Hart- en vaatziekten moeten eerder opgespoord worden, zodat tijdig ingrijpen mogelijk is.

Donaties: erfelijke afwijkingen ontdekken

Donaties van het publiek worden besteed aan de financiering van wetenschappelijk onderzoek. Daarbij gaat het concreet om onderzoek naar erfelijkheid bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Zo helpen wij onderzoekers erfelijke factoren en afwijkingen te vinden, zodat we hart- en vaatziekten kunnen opsporen voordat ze dood of onherstelbare schade tot gevolg hebben. De afgelopen jaren hebben onderzoekers al honderden families opgespoord met erfelijke aanleg voor deze ziekten. Dankzij preventieve behandelingen is in deze families veel leed voorkomen.

Publiek: éérder opsporen hart- en vaatziekten heeft prioriteit

Het onderzoeksthema ‘Eerder herkennen van hart- en vaatziekten’ is onderdeel van de onderzoeksagenda van de Hartstichting. Deze is in 2014 opgesteld samen met wetenschappers, zorgverleners, patiënten, vrijwilligers, donateurs en het algemeen publiek. Met deze aanpak wil de Hartstichting wetenschappelijke doorbraken realiseren waar de samenleving behoefte aan heeft én die grote impact hebben op het leven van mensen met hart- en vaatproblemen en hun naasten.

Nieuw in de Hartweek: doneren via iDEAL-QR-Code

Tijdens de Hartweek gaan zo’n 50.000 vrijwilligers en collectanten in heel Nederland op pad om donaties te verzamelen. Dit jaar maken de collectanten voor het eerst gebruik van een zogenaamde iDEAL-QR-code. Deze biedt mensen de mogelijkheid om via hun smartphone digitaal een gift te doneren. Hiervoor dienen ze – naast een mobiel bankieren app – de (veilige en gratis) iDEAL-QR-app te downloaden. Met deze nieuwe manier van betalen wil de Hartstichting het doneren gemakkelijker maken.

Daarnaast is het ook mogelijk om online te doneren via hartstichting.nl én via de online collectebus op Facebook. Iedere Facebook-gebruiker kan een eigen collectebus aanmaken, een persoonlijk doel stellen en zijn of haar sociale netwerk oproepen in zijn of haar collectebus te doneren.

Gerelateerde artikelen

Langdurige blootstelling aan hoge bloeddruk verhoogt het risico op hartklepaandoeningen. Onderzoekers van de universiteit van Oxford drukken daarom op het hart tijdig stappen te ondernemen om de bloeddruk stabiel te…

Een lichtpuntje om de behandeling van pulmonale arteriële hypertensie (PAH) te verbeteren. Onderzoekers aan de universiteit van Oxford schrijven in een publicatie in PNAS dat ijzertekort de bloedvoorziening – met…

Bij coronair vaatlijden is er sprake van vernauwing of blokkade van de kransslagaders. Het is belangrijk om op tijd de signalen te herkennen en sterk in te zetten op preventie.…

Etalagebenen, een uiting van perifeer arterieel vaatlijden (PAV), zijn met begeleide looptherapie, levensstijlaanpassingen en medicatie in de meeste gevallen goed te verhelpen. Toch mag de ernst van de aandoening niet…

Je kunt met een gerust hart (blijven) genieten van melk, yoghurt, kaas en boter. Een onderzoeksteam van de University of Texas Health Science Center (UTHealth) concludeert namelijk dat de vetten…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.