Blijf op de hoogte

Hitte bij Bikram Yoga heeft geen toegevoegde waarde

Om te kunnen profiteren van Bikram Yoga is het niet nodig om de yogastijl in een hete kamer uit te oefenen. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Texas State University, recent gepubliceerd in het tijdschrift Experimental Physiology.

Bikram Yoga en de vasculaire gezondheid

Bikram Yoga is een yogastijl die wordt beoefend in een ruimte van 40 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 40-60%. Lessen bestaan uit een serie van 26 houdingen, die ook wel de asanas worden genoemd.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de yogastijl de vasculaire gezondheid van ouderen ten goede kan komen. Hierop besloten de wetenschappers dit verband nader te bestuderen.

Hete en normale temperaturen

Aan de studie namen 52 gezonde volwassenen deel van tussen de 40 en 60 jaar oud. Allen werden zij ingedeeld in drie verschillende groepen. De eerste groep kreeg de opdracht om aan een reeks hete Bikram Yogalessen mee te doen, de tweede groep moest een serie lessen bij een normale temperatuur volgen en de anderen hoefden niet aan klassen deel te nemen.

In totaal volgde de eerste groep drie maal per week een hete Bikram Yogales en deze serie eindigde na drie maanden. De tweede groep volgde dezelfde Bikram Yogareeks, alleen was de ruimte bij hun lessen geen 40, maar 23 °C.

Flow-gemedieerde arteriële dilatatie

Om gegevens over hun vasculaire gezondheid te verzamelen, maakten de onderzoekers gebruik van flow-gemedieerde arteriële dilatatie (FMD). Hierbij wezen veranderingen in de FMD, wijzigingen van de lijnen van de aderen aan en daarmee de ontwikkeling van een hartziekte.

Een stijging van de FMD kan betekenen dat de ontwikkeling van slagaderverkalking vertraagd wordt. Deze aandoening kan leiden tot een hartaanval of beroerte.

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat de FMD zowel bij de eerste als tweede groep steeg. Bij de controlegroep was daarentegen geen verandering zichtbaar.

Het team concludeert dat de voordelen van Bikram Yoga niet het gevolg zijn van de hete omgeving waarin de yogastijl beoefend wordt, maar van de asanas. Ze stellen dat de resultaten van hun studie betekenisvol kunnen zijn, aangezien sommige ouderen niet goed tegen hitte kunnen.

Gerelateerde artikelen

Langdurige blootstelling aan hoge bloeddruk verhoogt het risico op hartklepaandoeningen. Onderzoekers van de universiteit van Oxford drukken daarom op het hart tijdig stappen te ondernemen om de bloeddruk stabiel te…

Een lichtpuntje om de behandeling van pulmonale arteriële hypertensie (PAH) te verbeteren. Onderzoekers aan de universiteit van Oxford schrijven in een publicatie in PNAS dat ijzertekort de bloedvoorziening – met…

Bij coronair vaatlijden is er sprake van vernauwing of blokkade van de kransslagaders. Het is belangrijk om op tijd de signalen te herkennen en sterk in te zetten op preventie.…

Etalagebenen, een uiting van perifeer arterieel vaatlijden (PAV), zijn met begeleide looptherapie, levensstijlaanpassingen en medicatie in de meeste gevallen goed te verhelpen. Toch mag de ernst van de aandoening niet…

Je kunt met een gerust hart (blijven) genieten van melk, yoghurt, kaas en boter. Een onderzoeksteam van de University of Texas Health Science Center (UTHealth) concludeert namelijk dat de vetten…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.