Blijf op de hoogte

Hoe houd je je bloedvaten jong op oudere leeftijd?

Op 70-jarige leeftijd de bloedvaten van een twintiger hebben. Het klinkt te mooi om waar te zijn maar een nieuw onderzoek suggereert dat het toch echt mogelijk is. Wel is het erg moeilijk te realiseren met een Westerse leefstijl.

Onderzoek naar gezonde bloedvaten

Voor het onderzoek werden er 3200 vijftigplussers onderzocht die meededen aan de Framingham Heart Study. Dit was een langlopend project van het National Heart, Lung and Blood Institute.

De onderzoekers zochten het verband tussen vasculaire veroudering en zeven gezondheidsdoelen. Deelnemers die zes van de zeven gezondheidsdoelen opvolgden, hadden tien keer meer kans op gezonde bloedvaten naarmate ze ouder werden. Dit was in vergelijking met deelnemers die zich aan geen enkel gezondheidsdoel hielden.

De zeven gezondheidsdoelen

  1. Houd de bloedruk normaal
  2. Houd het cholesterolniveau laag
  3. Houd de bloedsuikerwaarde laag
  4. Blijf actief
  5. Eet gezond
  6. Verlies gewicht
  7. Stop met roken

Onderzoeksmethode

Door de polsgolfsnelheid te meten, de snelheid waarmee bloed zich door de polsslagaderen verplaatst, konden de onderzoekers onderscheiden welke deelnemers gezonde bloedvaten hadden.

Over het algemeen had iets minder dan 18 procent van de deelnemers gezonde bloedvaten, en dit kwam vaker voor bij jongere deelnemers.
Ongeveer 30 procent van de deelnemers tussen 50 tot 59 jaar had gezonde bloedvaten, tegenover slechts 1 procent van de zeventigplussers. Dit waren voornamelijk vrouwen.

Bloedvaten en hartziekten

Deelnemers met gezonde bloedvaten liepen 55 procent minder risico op hartaanvallen en beroertes, volgens onderzoeker dr. Teemu Niiranen van de Boston University School of Medicine.
Naarmate de tijd verstrijkt, verstijven de aderen en verhoogt namelijk de bloeddruk. Dit leidt tot een significant hoger risico op hartaanvallen en beroertes.

“We hebben niet het wondermiddel gevonden om aderen gezond te houden, maar het lijkt erop dat leefstijl een erg belangrijke rol speelt.”

De Westerse leefstijl

Hartziekte is volgens hem een leefstijlziekte. Een Westerse leefstijl met slechte eetgewoontes en weinig lichaamsbeweging eist dus een tol op de gezondheid. “Wanneer je de 70 passeert, is het moeilijk om het vaatstelsel gezond te houden. Het is wel mogelijk maar zeer uitdagend.”

In veel inheemse stammen is een hoge bloeddruk eerder uitzondering dan regel. Door een zelfvoorzienend leven van jagen en verzamelen krijgen deze stamleden genoeg lichaamsbeweging en hebben ze een gezonder dieet.

Boliviaanse stam heeft meest gezonde hart
Lees ook over de gezonde bloedvaten van Boliviaanse stamleden

De sleutel tot gezonde bloedvaten

Volgens Niiranen zijn een gezond gewicht en een laag cholesterolniveau erg belangrijk voor gezonde en “jonge” bloedvaten. Het voorkomen van diabetes hoort daar ook bij.

Onderzoeker Dr. Byron Lee van de University of California onderschrijft dit ook. “We hebben misschien niet de Fontein der Jeugd gevonden maar we weten nu wel hoe we bloedvaten jong kunnen houden.”

Volgens hem zijn gezond eten, actief blijven en het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolniveau makkelijke manieren om de bloedvaten jong te houden. Hierdoor kan de aderverstijving, die eerst als onvermijdelijk werd gezien, vertraagd of zelfs gestopt worden. “Hopelijk spoort dit mensen aan om een gezonde leefstijl aan te nemen,” sluit Lee af.

De resultaten zijn in de medische uitgave Hypertension gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Langdurige blootstelling aan hoge bloeddruk verhoogt het risico op hartklepaandoeningen. Onderzoekers van de universiteit van Oxford drukken daarom op het hart tijdig stappen te ondernemen om de bloeddruk stabiel te…

Een lichtpuntje om de behandeling van pulmonale arteriële hypertensie (PAH) te verbeteren. Onderzoekers aan de universiteit van Oxford schrijven in een publicatie in PNAS dat ijzertekort de bloedvoorziening – met…

Bij coronair vaatlijden is er sprake van vernauwing of blokkade van de kransslagaders. Het is belangrijk om op tijd de signalen te herkennen en sterk in te zetten op preventie.…

Etalagebenen, een uiting van perifeer arterieel vaatlijden (PAV), zijn met begeleide looptherapie, levensstijlaanpassingen en medicatie in de meeste gevallen goed te verhelpen. Toch mag de ernst van de aandoening niet…

Je kunt met een gerust hart (blijven) genieten van melk, yoghurt, kaas en boter. Een onderzoeksteam van de University of Texas Health Science Center (UTHealth) concludeert namelijk dat de vetten…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.