Blijf op de hoogte

Hoger hart- en vaatziektenrisico bij depressieve vrouwen

Een depressie bij vrouwen van middelbare leeftijd heeft mogelijk een grotere impact dan alleen het mentale aspect. Nieuw onderzoek suggereert dat vrouwen een hoger risico hebben op hart- en vaatziekten.

Impact van depressie

De onderzoekers zeggen dat de impact die een depressie teweeg kan brengen een leidende rol speelt. Een direct verband tussen depressie en vaatziekten is namelijk niet gevonden.
Depressie kan een invloed uitoefenen op het gezonde leefstijlpatroon van een persoon. Zo kan het eet-, beweeg, en slaappatroon van iemand volledig ontregeld raken, waardoor er uiteindelijk een groter risico ontstaat op hart- en vaatziekten. Bij vrouwen is dit jaarlijks de nummer twee doodsoorzaak.

9% krijgt te maken met vaatziekten

Over een periode van 10 jaar volgden onderzoekers een groep van 1.100 vrouwen. Uit analyse bleek dat alleen bij vrouwen tot 65 jaar een hoger risico is op vaatziekten. 1.030 vrouwen hadden geen (familie)geschiedenis van hart- of vaataandoeningen aan het begin van het onderzoek. Door middel van het invullen van een vragenlijst werd bij deelnemers gemeten in hoeverre zij kampten met depressie. Tijdens de onderzoeksperiode werd dit in totaal 5 keer gedaan. Tegelijkertijd controleerden de onderzoekers veranderingen in de gezondheid van de vrouwen.

1 op de 5 vrouwen bleek te kampen met depressie of depressieve gevoelens. Hiervan kreeg 9% te maken met vaatziekten in de 10 jaar dat ze werden gevolgd. Een hoger percentage dan de 2% die niet kampte met depressie.
Hoofdonderzoeker X. Jiang noemt de resultaten verrassend en geeft aan dat het niet volledig duidelijk is waarom er een hoger risico is op vaatziekten. Hij zegt hierover het volgende: ”Door depressie kan de productie van stresshormonen in het lichaam toenemen. Dit is mogelijk een verklaring voor de hartproblemen die we bij vrouwen zagen.”

Screening op mentale stoornissen

Vanuit onafhankelijk oogpunt bekeken zegt psycholoog Simon Rego het volgende over het onderzoek: “De studie brengt in kaart welke gevolgen mentale stoornissen kunnen hebben op gezondheidsproblemen. In dit geval gaat het om de impact van depressies, maar het kan ook een andere stoornis zijn.”
Het is dan ook van belang om meer te gaan screenen op mentale stoornissen. In bevolkingsonderzoeken die nu worden gedaan naar o.a. kanker, kan een dergelijke screening naar de mentale toestand van deelnemers worden meegenomen.

Bron: de voorlopige resultaten uit dit onderzoek zijn onlangs gepresenteerd tijdens the North American Menopause Society’s annual meeting.

Gerelateerde artikelen

Langdurige blootstelling aan hoge bloeddruk verhoogt het risico op hartklepaandoeningen. Onderzoekers van de universiteit van Oxford drukken daarom op het hart tijdig stappen te ondernemen om de bloeddruk stabiel te…

Een lichtpuntje om de behandeling van pulmonale arteriële hypertensie (PAH) te verbeteren. Onderzoekers aan de universiteit van Oxford schrijven in een publicatie in PNAS dat ijzertekort de bloedvoorziening – met…

Bij coronair vaatlijden is er sprake van vernauwing of blokkade van de kransslagaders. Het is belangrijk om op tijd de signalen te herkennen en sterk in te zetten op preventie.…

Etalagebenen, een uiting van perifeer arterieel vaatlijden (PAV), zijn met begeleide looptherapie, levensstijlaanpassingen en medicatie in de meeste gevallen goed te verhelpen. Toch mag de ernst van de aandoening niet…

Je kunt met een gerust hart (blijven) genieten van melk, yoghurt, kaas en boter. Een onderzoeksteam van de University of Texas Health Science Center (UTHealth) concludeert namelijk dat de vetten…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.