Blijf op de hoogte

Niet ontbijten verdubbelt risico op slagaderverkalking

Sla jij weleens het ontbijt over? Dan kun je hier beter mee stoppen. Onderzoekers van de Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III veronderstellen dat het de kans op subklinische atherosclerose kan verdubbelen. De studie is recent gepubliceerd in the Journal of American College of Cardiology.

Ontbijtconsumptie

De wetenschappers wilden het verband tussen ontbijtpatronen en subklinische atherosclerose bij gezonde mensen bestuderen.

Voor hun onderzoek maakten ze gebruik van de PESA-studie (Progression of Early Subclinical Atherosclerosis). Deze bestond uit meer dan 4.000 deelnemers in de leeftijdscategorie van 40 tot 54 jaar. Ook verzamelden ze zes jaar lang informatie over de levensstijl en aderen van de deelnemers.

Drie ontbijtvormen

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat 27 procent van de deelnemers regelmatig een calorierijk ontbijt consumeerde. De maaltijd bevatte meer dan 20 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Daarnaast at 70 procent vaker een ontbijt dat uit minder calorieën bestond. Deze bevatte 5 tot 20 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

De overige 3 procent van de deelnemers consumeerde een ontbijt dat slechts uit minder dan 5 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calorieën bestond. Ook sloegen zij de maaltijd soms over.

Risico’s van een klein ontbijt

De onderzoekers ontdekten bovendien dat de mensen in de laatste groep eerder geneigd waren er een ongezonde levensstijl op na te houden. Dit omvatte een slecht eetpatroon, frequent alcoholgebruik en roken. Ook toonden de beelden aan dat ze 1,5 keer meer schade aan de aderen hadden opgelopen dan de mensen die een groter ontbijt consumeerden.

De groep scoorde hoger op cardiovasculaire risicofactoren en hadden een hoger BMI, bloedsuikerniveau en meer vet.

Uiteindelijk bleken deze deelnemers het dubbele risico te lopen op subklinische atherosclerose vergeleken met de deelnemers die een calorierijk ontbijt consumeerden. Ook hadden ze 2,5 keer meer kans op verkalking in de halsslagader.

Slagaderverkalking
Lees ook: slagaderverkalking, de grote boosdoener

Ontbijt overslaan

Het team stelt dat hun studie laat zien dat het ontbijt overslaan een slechte gewoonte is. Wanneer mensen dit zouden veranderen, zou hun risico op hartziekten verminderen.

Daarnaast benadrukken ze het belang van het aanleren van goede eetgewoonten. Kinderen die het ontbijt overslaan hebben meer risico om obesitas te ontwikkelen. Ook lopen zij meer kans op cardiovasculaire ziekten in de toekomst.

Hoewel mensen die het ontbijt overslaan vaak als doel hebben om gewicht te verliezen, zijn zij sneller geneigd om later op de dag meer en ongezonde voeding te consumeren. Bovendien veroorzaakt het een verstoring in de hormonale balans en het circadiaanse ritme.

Wat is atherosclerose?

Atherosclerose is slagaderverkalking. Het ontstaat wanneer vet of cholesterol zich opbouwt in de aderen. Het vermindert de elasticiteit en kan op de langere termijn hartziekten, angina of andere slagaderlijke aandoeningen veroorzaken.

Subklinische atherosclerose is de latente vorm van de aandoening, waarbij symptomen niet direct zichtbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Langdurige blootstelling aan hoge bloeddruk verhoogt het risico op hartklepaandoeningen. Onderzoekers van de universiteit van Oxford drukken daarom op het hart tijdig stappen te ondernemen om de bloeddruk stabiel te…

Een lichtpuntje om de behandeling van pulmonale arteriële hypertensie (PAH) te verbeteren. Onderzoekers aan de universiteit van Oxford schrijven in een publicatie in PNAS dat ijzertekort de bloedvoorziening – met…

Bij coronair vaatlijden is er sprake van vernauwing of blokkade van de kransslagaders. Het is belangrijk om op tijd de signalen te herkennen en sterk in te zetten op preventie.…

Etalagebenen, een uiting van perifeer arterieel vaatlijden (PAV), zijn met begeleide looptherapie, levensstijlaanpassingen en medicatie in de meeste gevallen goed te verhelpen. Toch mag de ernst van de aandoening niet…

Je kunt met een gerust hart (blijven) genieten van melk, yoghurt, kaas en boter. Een onderzoeksteam van de University of Texas Health Science Center (UTHealth) concludeert namelijk dat de vetten…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.