Blijf op de hoogte

Positieve effecten plantaardig vet

Nieuw onderzoek laat zien dat het risico op hart- en vaatziekten mogelijk verkleint kan worden, door het vervangen van dierlijke of verzadigde vetten (waaronder die afkomstig uit zuivelproducten), door plantaardige en meervoudig onverzadigde vetten (MOV).

Zuivel en risico op hart- en vaatziekten

Wetenschappers onderzochten de relatie tussen de inname van zuivelvetten en incidentele hart- en vaatziekten bij drie groepen volwassenen. In totaal zijn ruim 240.000 gevolgd, die allemaal geen geschiedenis van hart- en vaatziekten, diabetes of kanker hadden. De vetinname werd vastgesteld aan het begin van de studie en werd elke 2 tot 4 jaar ge-update.

Resultaten

Na 20 tot 32 jaar bleken er 14.815 incidentele gevallen van hart- en vaatziekten te zijn. (inclusief coronaire hartziekte en beroerte). In vergelijking met vetten afkomstig uit zuivel:

  • Werd plantaardig vet geassocieerd met 10% minder kans op hart- en vaatziekten, een 11% lagere kans op coronaire hartziekten en een 8% lagere kans op een beroerte.
  • Werd dierlijk vet geassocieerd met een verhoogde kans van 6% op hart- en vaatziekten, coronaire hartziekten en beroerte.
  • Werden meervoudige onverzadigde vetten geassocieerd met een 24% lagere kans op hart- en vaatziekten, een 26% lagere kans op coronaire hartziekten en een 22% lagere kans op een beroerte.
  • Werden koolhydraten (alle soorten) niet geassocieerd met hart- en vaatziekten, coronaire hartziekten en beroerte.
  • Werden geraffineerd zetmeel en toegevoegde suikers niet geassocieerd met hart- en vaatziekten, coronaire hartziekten en beroerte.
  • Werden koolhydraten afkomstig uit volkorenproducten geassocieerd met een 28% lagere kans op hart- en vaatziekten, een lager risico van 34% op coronaire hartziekten en 16% minder kans op een beroerte.

Tegenstrijdig effect

De bevindingen uit dit onderzoek suggereren een andere relatie tussen inname van zuivelproducten en het risico op hart- en vaatziekten. Waar uit eerdere onderzoeken bleek dat verzadigde vetten uit zuivelproducten of roomboter een neutraal effect hebben. Laat het huidige onderzoek zien dat de relatie tussen de inname van vetten afkomstig uit zuivelproducten en hart- en vaatziekten, vooral afhankelijk is van hetgeen waardoor deze verzadigde vetten worden vervangen.

Bron: The American Journal of Clinical Nutrition

Gerelateerde artikelen

Langdurige blootstelling aan hoge bloeddruk verhoogt het risico op hartklepaandoeningen. Onderzoekers van de universiteit van Oxford drukken daarom op het hart tijdig stappen te ondernemen om de bloeddruk stabiel te…

Een lichtpuntje om de behandeling van pulmonale arteriële hypertensie (PAH) te verbeteren. Onderzoekers aan de universiteit van Oxford schrijven in een publicatie in PNAS dat ijzertekort de bloedvoorziening – met…

Bij coronair vaatlijden is er sprake van vernauwing of blokkade van de kransslagaders. Het is belangrijk om op tijd de signalen te herkennen en sterk in te zetten op preventie.…

Etalagebenen, een uiting van perifeer arterieel vaatlijden (PAV), zijn met begeleide looptherapie, levensstijlaanpassingen en medicatie in de meeste gevallen goed te verhelpen. Toch mag de ernst van de aandoening niet…

Je kunt met een gerust hart (blijven) genieten van melk, yoghurt, kaas en boter. Een onderzoeksteam van de University of Texas Health Science Center (UTHealth) concludeert namelijk dat de vetten…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.