Te veel verzadigde vetzuren niet zonder risico

Uit een studie naar hart- en vaatziekten, blijkt dat een hoge consumptie van producten zoals boter, rundvlees en chocola het risico op deze ziekten vergroot. Deze producten bevatten veel verzadigde vetzuren en zouden volgens de onderzoekers vervangen moeten worden met producten die meer onverzadigde vetzuren, volkoren koolhydraten of plantaardige eiwitten bevatten. Het onderzoek van wetenschappers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad British Medical Journal.
Onderzoek naar de relatie tussen vetinname en vaatziekten
De gegevens die geanalyseerd werden kwamen van deelnemers die eerder aan een grootschalige gezondheidsstudie hadden deelgenomen. In totaal betrof het gegevens van ruim 110.000 personen. Van hen is in de periode van 1986 – 2010 elke vier jaar bijgehouden welke voeding ze binnenkregen. Daarnaast werd er gekeken hoe vaak ze te maken kregen met hart- en vaatziekten. Vooraf hadden geen van allen te maken gehad met hart- en vaatziekten. Tot slot werden de resultaten gecontroleerd op factoren die mogelijk van invloed konden zijn zoals leeftijd en geslacht, maar ook leefstijlkenmerken.
24% hoger risico op hart- en vaatziekten
Uit de resultaten blijkt dat de meest geconsumeerde verzadigde vetzuren, laurinezuur, myristinezuur, palmitinezuur en stearinezuur zijn. Deze waren goed voor 9-10% van de totale calorie-inname. Allen hadden ze een verband met hoger vaatziektenrisico. In totaal levert consumptie van deze vetten een gecombineerd hoger risico op van 24%.
6-8% lager risico bij vervanging door onverzadigde vetten
Ter preventie zouden mensen met een vergelijkbaar dieet, deze moeten aanpassen om het risico op vaatziekten te verlagen. Volgens de onderzoekers kan dit met 6-8%, als 1% van de dagelijkse inname van verzadigde vetten, wordt vervangen door onder meer enkelvoudige en meervoudige vetten. Hierbij merken ze op dat de vervanging van palmitinezuur de sterkste vermindering van vaatziektenrisico oplevert.
Vervanging van verzadigde vetten
Op basis van de bevindingen kan er geen direct oorzaak-gevolg-relatie worden vastgesteld. Dit komt omdat het een observatiestudie is geweest, waarbij alleen naar het eetgedrag is gekeken. Desondanks zijn de bevindingen wel in lijn met aanbevelingen van bijvoorbeeld het Voedingscentrum, om verzadigde vetzuren met onverzadigde vetzuren te vervangen in het voedingspatroon.
Bron: British Medical Journal
Reactie
Bij verzadigde vetten heb je korte en lange keten verzadigd vetzuren. Van de korte keten verzadigend vetzuren is juist bekend dat ze een zeer positief effect hebben op je gezondheid. In kokosnoten vind je het hoogste gehalte van deze vetzuren. Eieren en cacaoboter hebben ook een hoog percentage aan korte keten vetzuren. Chocolade met weinig suiker is goed voor je gezondheid. Bruce Five, ook wel Dr. Coconut genoemd, onderzoekt alle geneeskundige studies in de wereld hierover en heeft vele interessante boeken hierover geschreven. Hij beschrijft hoe de celwanden zich herstellen door het gebruik van voeding met veel korte keten vetzuren. Hierdoor kan de cel goed zuurstof in de cel transporteren en verbeteren de functies in de cel. Eigenlijk alle welvaartziektes hebben een relatie met de westelijke voeding met veel koolhydraten. Traditionele natuurvolken eten voeding met veel (korte keten) vetzuren en hebben een zeer goede gezondheid, gebit e.d.. Door het sterk verhitten van onverzadigde vetten ontstaan transvetzuren en deze tasten in grote mate de cellen en de gezondheid aan. Candida heeft zo een goede voedingsbodem en de cellen gaan woekeren (kanker). Sinds ik het zg. ketogeen voedingspatroon volg, is mijn gezondheid met sprongen vooruitgegaan en kreeg ik zelfs een spontane genezing van een uitgezaaid kwaadaardig gezwel in mijn baarmoeder, buikvlies e.d. Mijn conditie is sterk vooruitgegaan. Ook hartproblemen horen tot de verleden tijd.
Plaats een opmerking