Je zal het ongetwijfeld hebben meegekregen: baarmoederhalskanker is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Uit onderzoek blijkt dat vroegtijdige en regelmatige screening essentieel is om het aantal gevallen baarmoederhalskanker te verminderen.

Lage opkomst

Ieder jaar krijgen ruim 800 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker, waarvan er 200 vrouwen komen te overlijden. Voor het opsporen van voorstadia van baarmoederhalskanker krijgen vrouwen eens in de vijf jaar een oproep om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Slechts 70% van de opgeroepen vrouwen laat echter naar aanleiding hiervan een uitstrijkje maken. Dit is zonde, want baarmoederhalskanker kan vaak voorkomen worden door vroegtijdige en regelmatige screening. Veelvoorkomende redenen voor vrouwen om niet op de screeningoproep in te gaan zijn de angst dat het pijn doet of dat er kanker gevonden zal worden.

Uitstrijkje óók onder de 30 jaar belangrijk

Nederlandse vrouwen worden pas vanaf hun 30ste jaar gescreend in het kader van bevolkingsonderzoek. Baarmoederhalskanker kan echter ook voorkomen onder de leeftijd van 30 jaar. In diverse andere Europese landen start het bevolkingsonderzoek mede daarom op 25-jarige leeftijd.

Het belang

Het is dus belangrijk om je als vrouw regelmatig te laten screenen en ook om hier op tijd mee te beginnen. Het bevolkingsonderzoek zorgt ervoor dat baarmoederhalskanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord en behandeld, maar je kan ook zelf de huisarts vragen om vaker een uitstrijkje te maken. De kosten daarvan moet je in dat laatste geval wel zelf dragen Het belang van tijdige en regelmatige screening bevestigt Leontien, die nog voor haar 30ste werd gediagnosticeerd met baarmoederhalskanker.
Zij heeft spijt dat ze niet eerder is begonnen met het maken van een uitstrijkje: “Bij een vroegere screening was er waarschijnlijk een verhoogde PAP (beoordelingsmethode voor het uitstrijkje) waargenomen en had daarop ingespeeld kunnen worden. Er had dan een hoop ellende voorkomen kunnen worden, denk ik.”

Maar wat kunnen we doen om vrouwen zich eerder en regelmatiger te laten screenen?

Help mee en deel jouw ervaring

Laat je binnenkort een uitstrijkje maken en ben je bereid je ervaringen te delen? Dan komen we graag met je in contact! Met het delen van je ervaringen kun je ook andere vrouwen van hun eventuele angsten of zorgen verlossen.

Dus ben jij een vrouw tussen de 20 en 65 jaar en wil je andere vrouwen helpen actie te ondernemen? Meld je dan aan via het onderstaande contactformulier, dan nemen we in de week van 28 september contact met je op om te kijken of en hoe jij ons kan helpen met deze bewustwordingsactie!


Contactformulier

Privacyverklaring