Door een hartinfarct krijgt je hart een enorme optater. Het kan daarom zijn dat je, eenmaal opgeknapt, er toch rekening mee moet houden dat je blijvend schade aan je hart hebt opgelopen. Welke complicaties kan een hartaanval veroorzaken?

Heb je een hartinfarct gehad, dan is het helaas zo dat je iets meer kans hebt om opnieuw een hartaanval te krijgen. Overigens is dat geen reden om je goede voornemens dan maar meteen overboord te gooien: een gezonde leefstijl verlaagt de kans op hart- en vaatziekten namelijk aanzienlijk. Oók als je eerder een hartinfarct hebt gehad.

Complicaties van een hartinfarct:

 • Hartfalen
  Als de hartspier grote schade lijdt, kan het hart minder goed bloed rondpompen.
 • Lekkende klep
  Als het deel van je hart dat de klep op z’n plek houdt beschadigt, kan je een lekkende klep krijgen.
 • Hartritmestoornissen
  Een ritmestoornis kan in de hartboezems, hartkamers of er tussenin ontstaan. Dit kan leiden tot een te lage (bradycardie), te hoge (tachycardie) of onregelmatige hartslag.
 • Angina pectoris
  Dit is een beklemmende, benauwende pijn op de borst, die kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug of maagstreek die maximaal 30 minuten aanhoudt. Als het de stabiele vorm betreft, is dit een naar gevoel, maar toch géén teken van een naderend hartinfarct. De klachten zullen dan weer overgaan. (Bel bij twijfel én toenemende klachten natuurlijk altijd 1-1-2.)
 • Scheuren van de hartspier
  Heel soms komt het voor dat de hartspier scheurt, waardoor het hartzakje (waar het hart in ligt) volloopt met bloed. Het hart kan zich dan niet meer vullen met bloed waardoor je, als hulp niet op tijd is, sterft.
 • Scheur tussen linker- en rechterharthelft
  Ook dit is levensbedreigend. Want als de longen vollopen met bloed, is er een spoedoperatie nodig.
 • Ontsteking van het hartzakje
  Als het hartzakje ontstoken raakt, kan je daar vochtophopingen krijgen.

Maar het goede nieuws is…

Maar om toch met goed nieuws te eindigen: was je vroeger ten dode opgeschreven als hartpatiënt, tegenwoordig kan je er een prima leven mee leiden. Steeds beter wordende technieken als dotteren of een bypassoperatie, en de goede medicatie niet te vergeten, hebben ervoor gezorgd dat hart- en vaatziekten niet langer doodsoorzaak nummer 1 zijn. Dat is met recht een knappe én geruststellende ontwikkeling!

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.

NL-P-145-0719-076307e/juli2019