Steeds meer jonge mensen krijgen een beroerte (een transient ischemic attack (TIA), herseninfarct of hersenbloeding). Arts en onderzoekster Renate Arntz van het Radboudumc onderzocht het lange termijn risico op complicaties na het doormaken van een beroerte op jonge leeftijd (18 – 50 jaar).

Epilepsie komt veel voor bij deze groep patiënten en heeft langdurige gevolgen. Ook bestaat er een levenslang verhoogd risico op nieuwe hart- en vaatziekten. Arntz promoveerde op 16 februari op haar onderzoek.

Beroertes nemen toe

Het aantal mensen dat op jonge leeftijd (18 – 50 jaar) een beroerte krijgt, neemt de laatste jaren toe. Dit lijkt vooral te komen door het meer voorkomen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals roken en hoge bloeddruk.

Juist voor jonge patiënten, die dikwijls werken, jonge gezinnen hebben en over het algemeen nog een heel leven voor zich hebben, is kennis over de eventuele lange termijn gevolgen belangrijk. Hier is echter weinig over bekend.

Epilepsie veelvoorkomend na beroerte op jonge leeftijd

Renate Arntz laat zien dat epilepsie een veelvoorkomende complicatie is na een beroerte op jonge leeftijd. Ook is het ontwikkelen van epilepsie geassocieerd met een slechter (cognitief) functioneren en een hoger overlijdensrisico.

De aard van de beroerte speelt daarbij ook een rol. ´Patiënten met een hersenbloeding of herseninfarct hebben vier keer meer risico op epilepsie dan patiënten met een TIA. Ook bestaat er een associatie tussen de ernst van de beroerte en het ontstaan van epilepsie‘, concludeert Arntz.

Levenslang verhoogd risico op vaatziekten

Daarnaast blijkt uit onderzoek van Arntz dat mensen die op jonge leeftijd een beroerte krijgen, levenslang een verhoogd risico houden op het ontstaan van nieuwe hart- en vaatziekten, vooral patiënten met klassieke risicofactoren zoals roken, een hoge bloeddruk of overgewicht.

Arntz laat zien dat veel van deze patiënten wel meer dan tien jaar eerder in hun leven dezelfde beschadigingen hebben aan de kleine bloedvaten in de hersenen dan gezonde controle personen.

Bron: Radboudumc