Linda (27) kampt met de ziekte van Crohn. Ze praat open over de invloed die deze chronische ontstekingsziekte op haar leven heeft.

Hoe is het bij jou ontstaan?

“Ik heb de ziekte van Crohn. In 2013 werden mijn klachten zo ernstig dat ik geopereerd moest worden en een ileostoma kreeg.”

Wat waren je eerste klachten?

“Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik buikpijn heb gehad. Ook was ik vaak moe. Toen ik zestien was, is de ziekte van Crohn bij mij ontdekt. Ik denk dat ik wel een jaar of tien met de klachten heb rondgelopen voordat ik de diagnose kreeg.

Hiervoor heb ik vele verschillende medicijnen gehad, maar deze werkten voor mij allemaal niet. Uiteindelijk bleek een operatie en het plaatsen van een ileostoma de beste oplossing.”

Wat voor impact had Crohn op je dagelijks leven?

“Ik kon vaak niet naar school en later moest ik mij vaak ziek melden op werk. Ook kon ik vaak niet mee uit met mijn vrienden en uiteten gaan was al helemaal een probleem voor me. Plekken waar geen of een vies toilet was (boten, pretparken, festivals, discotheken) vermeed ik liever.”

Welke behandelingen heb je gehad?

“Vele verschillende medicijnen en onderzoeken en uiteindelijk één operatie.”

Hoe gaat het nu met je?

“Het gaat nu heel erg goed. Na het plaatsen van de ileostoma is mijn ziekte van Crohn rustig geworden. Ik kan nu alles wat iemand zonder stoma ook kan. Ik heb een leuke baan, ik surf en zwem graag, doe veel leuke dingen met mijn vrienden en heb zelfs anderhalf jaar geleden een ontzettend lief zoontje gekregen (toen ik mijn stoma al had dus) waar ik onwijs van geniet.”

Wat wil je meegeven aan lotgenoten?

“Voor mensen met de ziekte van Crohn die misschien wel een stoma moeten: doen! Het lijkt vreselijk, maar voor mij is het het beste geweest wat me had kunnen overkomen. Ik leef weer! Zonder pijn. En voor mensen met een (ileo)stoma: ga op zoek naar het juiste materiaal en geniet van het leven. Met de juiste materialen kun je alles wat je zou willen, zonder je druk te hoeven maken over lekkages of andere vervelende zaken. Blijf wel altijd op jezelf letten en verdeel de energie die je hebt goed.”

Voor meer informatie over stoma’s, kun je een kijkje nemen bij Stichting Stomaatje.

Wat zijn jouw ervaringen met Crohn? Reageer hieronder!