Passieve blootstelling aan nicotinerook leidt schijnbaar tot meer voedselallergieën bij jonge kinderen. Eerder werd er al een link aangetoond tussen meeroken en astma, en er is bewijs dat het een risicofactor vormt voor eczeem. Nu wordt ook de relatie tussen passief roken en ei- en pinda-allergieën onder de loep genomen.

“Geen enkel onderzoek in de kindergeneeskunde heeft eerder gekeken naar het risico van passief roken op voedselallergieën,” volgens onderzoekster Anna Bergstrom van het Karolinska Institute in Zweden.

Onderzoek naar passief roken en voedselallergie

Voor dit nieuwe onderzoek werden er ongeveer 3800 Zweedse kinderen uit 1994, 1995 en 1996 gevolgd tot hun 16e. Hierbij werden de ouders regelmatig gevraagd of hun kinderen symptomen hadden, en werden de kinderen getest op voedselallergie.

De onderzoekers ontdekten dat kinderen die op zeer jonge leeftijd (rond de 2 maanden) blootgesteld werden aan nicotinerook, vaker een voedselallergie ontwikkelden. Hierbij kwamen vooral ei- en pinda-allergieën voor.

Toch kon er niet worden aangetoond of deze allergieën niet al aanwezig waren bij de kinderen. Er kan dus niet gesproken worden van een causaal verband, maar slechts van een link tussen de twee factoren.

Bron: The Journal of Allergy and Clinical Immunology