De darmbacterie E. coli kan zich aanpassen aan veranderingen in de omgeving. Leidse wetenschappers ontdekten hoe het eiwit H-NS in de bacterie hiervoor zorgt. Die kennis vormt mogelijk een belangrijk aanknopingspunt bij het bestrijden van de bacterie en ziektes zoals buikvliesontsteking.

E.coli verantwoordelijk voor ziektes

E.coli is verantwoordelijk voor allerlei ziektes, waaronder buikvliesontsteking, en is ook een van de oorzaken van voedselvergiftiging. In deze bacterie zit het eiwit H-NS, dat genen van de bacterie ‘aan’ en ‘uit’ kan zetten.

Door het aan en uit zetten van deze genen, kan de bacterie overleven als omgevingsomstandigheden, zoals temperatuur, veranderen. Ramon van der Valk van het Leiden Institute of Chemistry ontdekte hoe dit proces precies in zijn werk gaat. Die kennis zou de basis kunnen vormen voor in een laboratorium nieuwe te ontwikkelen antibiotica tegen de E. coli-bacterie (en andere bacteriën).

Multidisciplinaire onderzoeksmethode

Het onderzoek was een samenwerking tussen de universiteiten van Leiden, Amsterdam en Heidelberg (D). De wetenschappers gebruikten een multidisciplinaire benadering om de werking van H-NS en de beïnvloeding door de omgeving te onderzoeken.

‘Het onderzoek richtte zich op verschillende omgevingssignalen waarop het eiwit reageert, zoals temperatuur, pH of verandering van de zoutconcentratie. Middels biochemische en biofysische methodes in combinatie met computersimulaties hebben we het effect van deze signalen op H-NS ontleed. Vervolgens waren we in staat om in een reageerbuis de manier van binding van H-NS aan DNA te beïnvloeden.’

Bron: Universiteit Leiden