Blijf op de hoogte

Krekels kunnen goed zijn voor de darmflora

De meesten zullen walgen van de gedachte een insect op te peuzelen. Maar is dit nog steeds het geval als blijkt dat die kruipende of rondvliegende beestjes je gezondheid kunnen bevorderen?

Een onderzoeksteam van de universiteit van Wisconsin beweert dat het eten van krekels kan helpen om de natuurlijke bacteriën in de darmen te verbeteren en ontstekingen in het lichaam te verminderen.

Insecten toevoegen aan dieet

Ze hielden een proef waarbij 20 vrijwilligers twee weken lang een dieet volgden met insecten. Een voordeel voor de vrijwilligers was dat de krekels in een smakelijkere vorm werden gegoten. Ze waren namelijk vermalen tot poeder en bereid als muffins of proteïne-shakes.

Volgens biowetenschapper Valerie Stull hebben krekels en andere insecten vezels zoals chitine. Deze verschillen van de voedingsvezels die worden aangetroffen in groenten en fruit. Sommige hiervan helpen de lichaamseigen bacteriën (probiotica) in balans te houden.

Verbeterde darmgezondheid

Aan het eind van de proef merkten de onderzoekers op dat een krekeldieet de darmgezondheid verbeterde. Krekels bij het ontbijt hielpen in het bijzonder het probioticum bifidobacterium animalis te stimuleren.

Met behulp van bloed- en ontlastingsmonsters zagen ze ook tekenen van verminderde ontsteking in het lichaam. “Omdat het maar een kleine proef was met een korte duur kan er nog weinig gezegd worden over de effecten op de langere termijn”, vertelt Stull.

Ze voegt hieraan toe dat het wel bekend is dat de darmflora snel verandert. Om voordeel te hebben van een insectendieet is regelmatige consumptie dus nodig.

Lagere milieu-impact

In het kader van ecologische duurzaamheid heeft de consumptie van insecten enorme potentie. Ze zijn overvloedig en kunnen, wanneer ze worden gekweekt, een hoogwaardige proteïne produceren met een aanzienlijk lagere milieu-impact dan traditioneel vee. Volgens Stull heeft dit te maken met het minder voer, land en water dat ze nodig hebben om te groeien. Of het daadwerkelijk een oplossing gaat zijn voor de huidige uitdagingen op het gebied van landbouw, gezondheid en milieu, bestaan nog twijfels over.

‘Het is het proberen waard’

Voor nu gelooft Stull in ieder geval dat mensen die een insectendieet aandurven hun gezondheid een boost geven. “Diegenen met twijfels kunnen ook als volgt denken; als ik schaaldieren durf te eten, waarom dan geen insecten. Het enige verschil is dat de ene geleedpotigen op land leven en de anderen in de zee”, legt ze uit.

De onderzoeksuitkomsten zijn gepubliceerd in Scientific Reports.

Gerelateerde artikelen

Wetenschappers van de KU Leuven hebben een onderzoeksmodel ontdekt om de menselijke variant van het norovirus te kweken en bestuderen. Tot nu toe kon men het virus enkel onderzoeken via…

Bacteriën die longontsteking kunnen veroorzaken kunnen worden verspreid door het peuteren in en wrijven over de neus. Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in de European Respiratory Journal. Van deze…

Bacteriën gebruiken om de hygiëne te verhogen; het klinkt paradoxaal, maar zogeheten probiotica zijn de afgelopen jaren juist een uiterst effectief schoonmaakmiddel gebleken. Deze ‘goedaardige’ bacteriën worden al langer met…

Veelgebruikte huishoudelijke schoonmaakmiddelen kunnen kinderen overgewicht bezorgen door hun darmflora te veranderen, zo luidt de conclusie uit een Canadese studie gepubliceerd in CMAJ (Canadian Medical Association Journal). De onderzoekers analyseerden…

Elk jaar vallen miljoenen vakanties en zakenreizen in het water als gevolg van ‘reizigersdiarree’. Een belangrijke oorzaak van de buikklachten is de bacterie Enterotoxische E. coli (ETEC). Door een gezamenlijke…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.