Blijf op de hoogte

“Ik ben vroeger vreselijk gepest met mijn lengte”

Rob is 211 centimeter (cm) lang en is daarmee langer dan de gemiddelde man. Welke complicaties brengt lang zijn met zich en mee en zijn er voordelen voor mensen die langer zijn dan gemiddeld?

Realiseerde je je toen je jonger was dat je langer was dan de gemiddelde man?

“Als baby was ik al vrij lang (51 cm). Dat is de rest van mijn leven zo gebleven, ik stak letterlijk met kop en schouders boven iedereen uit. Ik herinner mij bijvoorbeeld dat ik in de eerste klas van de basisschool langer was dan de juf. Daar kreeg ik natuurlijk reacties op. Ik werd door leeftijdgenoten nooit bij mijn voornaam aangesproken, het was altijd ‘hé lange’. Op een bepaald moment kijk je daar niet meer van op.

Het nadeel van zo lang zijn op die leeftijd is dat je door vreemden altijd als een oudere wordt behandeld. Anders gezegd: je bent 6 jaar, maar door je lengte wordt je behandeld als iemand van 9 jaar en als ik dan niet het gewenste antwoord gaf dan werd ik toegesproken alsof ik iets onverstandigs had gezegd. Dat is niet leuk. Ik heb dat dikwijls als krenkend ervaren.”

“Lang zijn is vooral lastig. Je komt er al vroeg achter dat je door je lengte een handicap hebt. Alles is te klein, te benauw(en)d, te laag. In de sportschool kom je erachter dat alleen de loopband en de fiets geschikt zijn, mits het zadel in de hoogste stand staat. Als je wilt gaan zitten op een stoel of gemakkelijke bank dan ‘val’ je het laatste stukje in je stoel.

Normaal sluit de zitting aan in je knieholte, ik heb altijd 10 – 20 cm over. Zittingen van stoelen zijn niet diep genoeg, hoofdsteunen van auto’s zijn veel te laag (zelfs in de hoogste stand). De stoel kan nooit ver genoeg naar achteren en als ik de stoel niet helemaal naar achteren plaats dan kan ik niet zitten, wat weer tot gevolg heeft dat er niemand achter mij kan gaan zitten, omdat er voor die persoon geen beenruimte meer over is. Doordat de stoelzitting van zitbanken en fauteuils te diep zijn ten opzichte van de stand van mijn knieën moet ik extra kracht zetten om op te staan.

Ik zit het best op een hoge stoel. Ik heb een bed van 220 x 180 cm. Groter kan niet, want dan past het bed niet in de kamer. Ik heb dus zeer weinig loopruimte in de kamer en dat is ’s nachts niet altijd even handig. Theaterstoelen zijn een drama. Bioscoopstoelen zijn iets gerieflijker, maar ik moet elk kwartier even bewegen met mijn benen, anders gaan ze tintelen.

Over de markt lopen is levensgevaarlijk! Als je niet uitkijkt, dan ben je een oog kwijt met al die uitstekende latten op ooghoogte. Ik pas bijvoorbeeld met mijn lange benen niet in de tram, bus of trein. Dan moet ik schuin gaan zitten of gaan staan, een andere keus heb ik niet. Ik pas in de auto, mits de autostoel in de achterste stand staat en de zitting zo ver mogelijk naar beneden staat. Als de autostoel niet verlaagd kan worden dan is een auto voor mij doorgaans niet geschikt om in te rijden.

Mijn benen zijn 120 cm lang en mijn armen zijn 90 cm lang. Reizen met het vliegtuig is een ramp. Ik kan niet zitten in een stoel in Economy Class, wil ik de reis ongeschonden en zonder de kans op vliegtuigtrombose doorstaan. Als ik fatsoenlijk wil reizen dan moet ik Business Class vliegen, maar dat kost extra en dat heb ik er niet voor over. Het gevolg is dat ik zelden vlieg.”

Hoe zijn die complicaties verbeterd?

“Nu zijn er gelukkig verbeteringen. Sinds in 1982 de Klub Lange Mensen (KLM) is heropgericht hebben fabrikanten en winkeliers lange mensen als consumentengroep ontdekt en gelukkig worden er door ondernemers veel initiatieven ontplooit om lange mensen van alledaagse spullen te voorzien. We hebben het over een doelgroep van ongeveer 900.000 mensen.

Als je kleding nodig hebt dan is alles beschikbaar voor dames tot 180 cm en voor heren tot 190 cm in reguliere zaken, maar zit je daarboven dan ben je aangewezen op speciaalzaken. De meeste schoenenzaken verkopen de populaire maten, maar ben je een vrouw met een grote voet of een man met een grote maat dan moet je naar een speciaalzaak.

Tegenwoordig verkopen veel van deze winkels naast kleding ook bijpassende schoenen. Douche installaties, badkuipen, wastafels alles is op hoogte te maken en te verkrijgen. Er zijn bedrijven in Nederland die bijvoorbeeld een bank op maat verkopen. Matrassen zijn te koop tot 250 cm.

Er zit een meerprijs aan vast, maar het is te koop en dat was vroeger wel anders. Zo bestond er tot 1985 in Nederland slechts één damesmodezaak waar lange dames konden slagen. Schijnbaar werden de dames geacht handig te zijn met naald en draad.”

Welke voordelen brengt ‘lang zijn’ met zich mee?

“Er zijn weinig voordelen. Je kunt overal bij en je valt altijd op, want je steekt overal boven uit. Ik kan nooit eens opgaan in de massa. Zij die kleiner dan mij zijn zullen zich mij altijd herinneren. Ik doe weinig moeite om namen te onthouden. Ik kan verder weinig andere voordelen bedenken.”

Hoe is ‘lang zijn’ op liefdesgebied

“Veel mensen vinden het leuk om een lange partner te hebben. Mijn man vond van wel. Hij is ‘slechts’ 180 cm lang. Het lengteverschil speelt in de beleving geen enkele rol. Het gaat er vooral om dat je van elkaar houdt, loyaal bent aan elkaar en alles voor elkaar over hebt. Als je dat kunt dan zie je het lengteverschil niet meer.”

Werd je in het verleden gepest of kreeg je reacties van anderen over je lengte?

“Ik ben als kind vreselijk gepest met mijn lengte. Ik werd er heel erg onzeker door. In 1982 heb ik de Klub Lange Mensen heropgericht. De vereniging is in 1958 opgericht door een Amsterdamse cafébaas en is in de zestiger jaren van de vorige eeuw uitgedoofd. Ik wilde anderen het verdriet besparen dat ik als kind heb meegemaakt: je buitengesloten voelen door je extreme lengte. Ik geloof dat dat is gelukt.

Elk jaar organiseren we jeugdweekends en die worden over het algemeen druk bezocht. Veel kinderen en jongeren vinden het fijn om omringd te zijn door kinderen en jongeren die net zo lang zijn als zijzelf of soms nog langer zijn. Het is een verademing om naast iemand te staan waar je tegen moet opkijken.

Ik kijk zelden tegen iemand op, tot ik iemand tegenkwam die een hoofd groter was en mij aansprak als ‘ukkie’. Veel mensen vinden binnen de vereniging een levenspartner, doen mee aan sociale activiteiten of kopen met korting. We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers.”

Wat voor effect heeft lang zijn op het dagelijks leven en op het werk?

“Zoals beschreven bij de tweede vraag is vrijwel niets op maat. Ik moet oppassen dat ik buk voor die deur die veel te laag is. Ik moet uitkijken aan welk tafeltje ik ga zitten in een bar of restaurant, want sommige tafels zijn veel te laag. Als ik in de train stap dat kijk ik niet naar de beschikbare plaatsen in de coupé.

Ik kijk of er nog klapstoeltjes beschikbaar zijn, want daar kan ik mijn benen beter kwijt. De spiegel in de badkamer hangt te laag, de wasbak hangt te laag, de douchekop is gelukkig verstelbaar maar dan nog hangt die voor mij te laag. Veel oude woningen hebben lage plafonds en dat is voor iemand met mijn lengte heel benauwend. Als je langer bent dan heb je meer ruimte nodig. Dat is iets wat maar weinig mensen zich realiseren. Het keukenblok hebben we zo hoog mogelijk laten plaatsen.

Het tafelblad van mijn bureau is in hoogte verstelbaar. Ik gebruik een standaard muis bij de pc, maar eigenlijk moet ik er een hebben die een stuk groter is. De meerkosten houden me tegen. Bovendien is die muis niet draadloos en dan is mijn huidige (veel te kleine) muis veel handiger in gebruik.”

Wat is je kwaliteit van leven?

“Lang zijn is ongemakkelijk en lastig. Het zou al helpen als ik alle extra kosten die ik moet maken in mindering zou mogen brengen op mijn aangifte inkomstenbelasting. Dat mag helaas niet van de overheid. Ik kan met mijn lengte net zo oud worden als ieder ander, maar ik heb regelmatig gewenst dat mijn ouders naar een kinderarts waren gegaan om mijn lengte te helpen beperken.”

Wat wil je lotgenoten meegeven?

“Als er aanwijzingen zijn dat je als kind erg lang kunt worden, spreek er over met je ouders en ga met je ouders naar de huisarts en vraag een verwijzing voor een kinderarts. Mijn ouders wilden er niets aan doen. Ik was gezond en dat was voldoende. Dat je als zeer lang persoon letterlijk overal buiten valt daar werd niet op gelet. Achteraf gezien was ik liever 20 cm kleiner geweest. Er zijn medische behandelingen om de lengtegroei te beperken en een kinderarts/ endocrinoloog kan je daarover informeren.”

Ben je erg lang en wil je om kunnen gaan met lengtegenoten dan kan ik je een lidmaatschap van de Klub Lange Mensen (KLM) aanbevelen. Wil je dat niet dan zijn er op de sociale media veel groepen te vinden voor lange mensen, bijvoorbeeld op Facebook.”

Waar kun je bij de Klub Lange Mensen allemaal voor terecht?

“Er worden bij de Klub Lange Mensen regelmatig sociale activiteiten georganiseerd voor jong en oud. In het verenigingsmagazine en via de elektronische nieuwsbrieven worden leden uitgebreid geïnformeerd.

Op de website is veel praktische informatie te vinden over lengte, lengtegroei en andere medische informatie. De Klub Lange Mensen is lid van het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte – Ieder(in) genaamd – om haar stem te laten horen in het belang van de lange mensen in Nederland. Zo heeft de KLM o.a. een vliegtuigstoel laten ontwerpen die geheel aansluit op de wensen van lange mensen die een vliegreis willen maken.

De Klub Lange Mensen is een actieve vereniging die zich inzet voor haar leden. In het ledendeel van de website staat o.a. een winkelgids en leden kunnen bij veel winkels met korting kopen op vertoon van je ledenpas. Daarnaast vind u op de website veel consumenteninformatie, waar onder testverslagen van auto’ s, fietsen, motoren enz. enz. Omdat de Klub Lange Mensen een patiëntenvereniging is vergoeden veel zorgverzekeraars een deel van de contributie.”

Gerelateerde artikelen

Het Ehlers-Danlos syndroom (EDS) is een van de ziekten en syndromen die zeer zelden voorkomt in Nederland. Naar schatting telt ons land ruim 3300 patiënten. Voor hen geldt, net als…

Hoe ziet je leven eruit als je kind ernstig meervoudig gehandicapt is, en men niet weet hoe dat kan? Sarah Groen (30) vertelt over de zeldzame ziekte van haar dochter…

Jaarlijks worden in Nederland vele duizenden knieprothesen geplaatst. Wanneer mensen last hebben van versleten knieën kan het vervangen van het beschadigde kniegewricht door een kunstknie uitkomst bieden. Dat gold ook…

Bart Duijn (33 jaar) werkt 2,5 jaar als vrijwilliger bij een dierenopvangcentrum. Het vrijwilligerswerk heeft Bart structuur gebracht en inmiddels heeft hij zelfs weer zicht op een betaalde baan. Bart…

Wat een leuke studentenvakantie had moeten worden, eindigde voor Jaap Bressers in een drama. In 2005 vertrok hij naar Albufeira om als barman te gaan werken. Een onschuldige duik in…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.