Blijf op de hoogte

Fietsen mogelijk de sleutel tot een lang leven

Volgens cijfers van de Fietsersbond fietsen Nederlanders ieder jaar gezamenlijk zo’n 15 miljard kilometer. En maken we per persoon gemiddeld zo’n 250 tot 300 fietsritten per jaar. Op de langere termijn zou dit nog weleens z’n vruchten kunnen afwerpen. Want er is nieuw bewijs dat regelmatig bewegen en meer specifiek fietsen het lichaam jong en gezond helpt te houden.

Wetenschappers van de University of Birmingham en King’s College London vergeleken een groep amateurfietsers (personen die regelmatig lange afstanden fietsen) in de leeftijd van 55 tot 79 met een willekeurige groep ouderen en jongeren (20 – 80 jaar).

In goede gezondheid

Uit de resultaten bleek dat regelmatige lichaamsactiviteit zorgt voor kracht- en spierbehoud. Daarnaast bleken de amateurfietsers geen hoger lichaamsvet- en cholesterolgehalte te hebben ongeacht hun leeftijd. En bij mannen gold ook dat hun testosterongehalte gehandhaafd bleef.

Misschien nog verrassender was het gezondheidsvoordeel van beweging op de thymus. Een orgaan dat betrokken is bij het afweersysteem. Eveneens bij fietsers bleek die nog te opereren als die van jongere personen. De thymus maakt afweercellen aan die T-cellen worden genoemd. Deze cellen helpen het lichaam ziekteverwekkers te bestrijden. Vanaf een leeftijd of 20 krimpt het orgaan en maakt het minder cellen aan. Maar dat bleek niet het geval bij de fietsers.

Onderzoeker Janet Lord: “De bevindingen doen geloven dat de fietsers niet fysiek actief zijn omdat ze nog in goede gezondheid verkeren, maar eerder omdat ze al vrijwel hun hele leven actief zijn geweest. Dat heeft ervoor gezorgd dat ze niet te maken hebben met de kwalen die vaak op oudere leeftijd worden veroorzaakt door inactiviteit.”

Onderzoek Ouderen bewegen te weinig
Lees ook: ouderen bewegen te weinig

Nederland, fietsland

Volgens de onderzoekers spreekt het resultaat de aanname tegen dat ouderdom automatisch gepaard gaat met fragiliteit. En toont het aan dat mensen aangemoedigd moeten worden om actiever te worden. Dat kan weleens de sleutel tot een lang leven zijn.

In het bijzonder geven de bevindingen voor ons als “Nederland, fietsland” stof tot nadenken. Als een groep oudere amateurfietsers in staat zijn om vitaal te blijven, dan zou dat in Nederland ook moeten kunnen. Fietsen wordt ons immers met de paplepel ingegoten.

Bewegen naar je mogelijkheden

En als dat niet het geval is of als fietsen je niet ligt, dan zijn er nog tal van andere manieren om toch te bewegen. Het is vooral belangrijk om plezier te hebben en te bewegen naar je mogelijkheden.
Meer details over het complete onderzoek zijn te lezen in het wetenschapstijdschrift Aging Cell.

Gerelateerde artikelen

Nederland is een land waar veel gefietst wordt en dat is niet zonder reden. Het weer is mild en er zijn geen heuvels. Maar het is ook nog eens heel…

Hardlopen is razend populair. Maar wat helpt om mensen te stimuleren de sport te (blijven) beoefenen. Uit een nieuwe publicatie van onder andere Ineke Deelen blijkt dit een levendige en…

Niet roken, geen hoge bloeddruk of overgewicht hebben, zijn allemaal factoren die ervoor kunnen dat je ongeveer zes jaar langer leeft en gemiddeld pas negen jaar later ziek wordt dan…

Bewegen en gezond eten dragen bij aan prettige oude dag. Maar er is meer, want een stevig sociaal netwerk is minstens zo belangrijk. Aan de balie bij het verhuurbedrijf op…

Er worden veelbelovende resultaten geboekt met het inzetten van leefstijl tegen bepaalde ziektes. Toch is het niet altijd makkelijk om zowel patiënten als huisartsen te overtuigen van de toegevoegde waarde,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.