Blijf op de hoogte

Bekkenbodemklachten komen bij vrouwen én mannen voor

Bekkenbodemklachten kunnen pijn veroorzaken. Vaak is het niet gelijk duidelijk dat de pijn door de bekkenbodem tot stand komt. De 63-jarige Ron Steens kan hierover meepraten.

Lange zoektocht naar de juiste diagnose

Hij had al geruime tijd last van zijn rug en onderbuik, maar het duurde lang voordat de juiste diagnose werd gesteld. De artsen dachten aanvankelijk niet aan de bekkenbodem. Ron: “Ik kreeg vaak het (onterechte) signaal dat ik moest plassen. Daardoor, en vanwege mijn leeftijd, dachten artsen lange tijd dat er iets met mijn blaas of prostaat aan de hand was.”

Een begrijpelijke redenatie die echter niet juist bleek te zijn. Pas door een fysieke handeling die een heftige pijnscheut veroorzaakte, kregen hij en zijn artsen een duidelijke aanwijzing. Die zou uiteindelijk tot een goede diagnose leiden. “Ik was opgelucht dat het na geruime tijd duidelijk werd waar ik last van had. Maar dat het zo lang heeft geduurd voordat de juiste diagnose werd gesteld, daar verbaas ik me nog weleens over.”

Schaamte en taboe bij bekkenbodemklachten

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat bekkenbodemklachten zowel bij mannen als bij vrouwen kunnen voorkomen. Men ziet de klachten vaak als een kwaal die alleen vrouwen treft. Wanneer mannen bekkenbodemproblemen krijgen, durven ze er veelal niet over te praten. Ze schamen zich onder andere voor reacties van anderen en blijven regelmatig te lang met hun klachten rondlopen.

Ook Ron wordt geconfronteerd met het taboe dat op bekkenbodemklachten rust. Wanneer hij vertelt dat hij bekkenbodemproblemen heeft, kijken mensen hem nogal eens verbaasd aan. “Toch praat ik er zelf als man openlijk over. Dat lijkt me het beste. Ik zou iedereen, en vooral mannen, willen aanmoedigen om dit ook te doen.”

Waarom is beweging zo belangrijk?

Patiënten die last hebben van pijn in het bekkenbodemgebied gaan vaak minder bewegen. Dat is niet goed, omdat de spieren zo verslappen. Ook Ron stopte met fysieke activiteiten die hij juist zo graag onderneemt, zoals wandelen en fietsen. “Het deed zeer wanneer ik erop uit trok om bijvoorbeeld te fietsen. De bekkenfysiotherapeut raadde mij echter aan weer actief te worden. Op die manier kun je je spieren versterken. Die heb je hard nodig bij bekkenbodemproblemen.”

De waarde van een bekkenfysiotherapeut

Bekkenbodemklachten zijn goed te verhelpen met hulp van een bekkenfysiotherapeut. De bekkenfysiotherapeut analyseert, onder andere samen met patiënten, bewegingen en handelingen, en geeft vervolgens aanwijzingen hoe iemand deze kan verbeteren. Ron heeft het afgelopen half jaar om de twee weken een dergelijke therapie doorlopen. “Dat was effectief. Mijn bekken staat scheef. De bekkenfysiotherapeut heeft mijn bekken gemobiliseerd, waardoor het weer rechter is komen te staan.”

Door de therapie heeft Ron ook geleerd zijn bekken te stabiliseren. Het trainen met gewichten en het fietsen op een hometrainer hebben voor versterking van zijn spieren gezorgd. De volledige therapie heeft tot verlichting van zijn klachten geleid, en binnenkort kan hij er mee stoppen. Hij blijft de situatie wel goed in de gaten houden en zijn bekkenfysiotherapeut zal hem een serie oefeningen meegeven om thuis te herhalen; zo kan hij de klachten ook voor de toekomst onder controle houden.

Gerelateerde artikelen

Erectiestoornissen, urineweg- en blaasproblemen of onvruchtbaarheidsproblemen zijn enkele voorbeelden van urologische aandoeningen. Een recent onderzoek van Arman Walia van de University of California Irvine wijst uit dat mannen die met…

Petra (49) kampt al negen jaar met het blaaspijnsyndroom, ook wel Interstitiële Cystitis (IC) genoemd. “Ik vergelijk mijn blaas altijd met een open wond waar je zout op strooit, zo…

Als het gaat om het bewaken van de kwaliteit en het bieden van onderwijs, loopt de urologie in Nederland vooruit. De kwaliteit van de zorg verbetert door goed leren en…

In hoeveel procent van de gevallen liggen vruchtbaarheidsproblemen aan de man? Een man denkt minder snel aan het laten monitoren van zijn vruchtbaarheid. Wat zijn de mogelijkheden als zijn zaad…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.