Blijf op de hoogte

7 negatieve gezondheidseffecten van smartphonegebruik

Al geruime tijd is de smartphone onderdeel geworden van ons bestaan. Als jij het zelf niet bent, hoef je maar om je heen te kijken en er is wel iemand die er een vasthoudt. Op basis van recente cijfers komt naar voren dat 83% van de personen boven de 13 jaar een smartphone bezitten.

De multifunctionele gadget is tegenwoordig onze eerste bron voor nieuws, weer en vermaak. Daarnaast wordt vrijwel elk contact met de buitenwereld onderhouden via de smartphone. Maar aan smartphonegebruik kunnen ook nadelige gevolgen voor de gezondheid kleven. Een top 7 van de meest voorkomende negatieve gezondheidseffecten.

1. Stress

De komst van de smartphone heeft velen de autonomie over hun leven teruggegeven. De flexibiliteit van op elk moment van de dag alles kunnen controleren, van je persoonlijke berichten tot aan je werkmails toe, werkt bevrijdend. Maar sommigen schieten hierin door en kunnen nooit hun smartphone wegleggen. Bij een lege batterij schiet de stress er dan ook meteen in vanwege het gevoel niet ‘beschikbaar’ te zijn. Dit geldt eveneens voor een slechte wifi-ontvangst op bijvoorbeeld vakantie. De stress die ermee gepaard gaat heeft een negatieve uitwerking op de gezondheid.

2. Slaapproblemen

58 procent van de volwassenen gebruiken in het laatste uur voor bedtijd hun smartphone of ander mobile device. Ze doen dit meerdere keren per week of dagelijks. Het gebruik van deze apparaten kort voor het slapen gaat gepaard met minder en slechter slapen. Dit maakte de RIVM recent bekend naar aanleiding van hun onderzoek naar slaap in relatie tot schermgebruik.

Een factor die een rol zou spelen bij de slaapproblemen is het licht dat afkomstig is van de schermen.
De meeste recent ontwikkelde lichtbronnen zenden meer blauw licht uit dan traditionele kunstlichtbronnen. Slaapproblemen worden mogelijk hierdoor veroorzaakt. Licht is namelijk een belangrijke factor voor onze biologische klok. Een andere mogelijkheid voor de slaapproblemen is de alertheid op elk bericht dat binnenkomt, waardoor je minder snel in slaap valt.

3. Verkeersongelukken

Voor het smartphonegebruik tijdens het rijden voor andere doeleinden dan bellen zijn in Nederland geen cijfers bekend. Uit een omvangrijk Amerikaans onderzoek is gebleken dat het voeren van een gesprek via een handheld smartphone de kans op een ongeval verdubbelt. Het bezig zijn met tekstberichten (‘appen’) verzesvoudigt de kans op een ongeval.

Als er wordt gekeken naar jongeren die aan het verkeer deelnemen, speelt smartphonegebruik een rol bij 1 op de 5 fietsongelukken. Veel van deze jongeren zijn vaak bezig met het lezen en schrijven van berichtjes tijdens het fietsen of kijken naar Youtube-filmpjes.

4. Depressieve gevoelens

Onderzoekers van de Binghampton University (Amerika) analyseerden het smartphonegebruik van een groep personen. Zij bleken problemen te ervaren op privé- en werkvlak door compulsief smartphonegebruik. Daarnaast herkenden de onderzoekers signalen die een indicatie waren van depressie, sociale isolatie, angst en lage zelfwaarde. Dit gold met name voor vrouwen.

5. Zichtvermindering

Het dichtbijwerk wat er bij digitale schermen aan te pas komt, is slecht voor de ogen. Als je langdurig van dichtbij naar een scherm staart is de projectie van het licht aan de zijkant van het oog meer onscherp dan als je in de verte kijkt. Dit is een trigger voor het oog om in lengte te groeien. Deze groei in de lengte houdt aan tot een leeftijd van 25 jaar en kan zorgen voor bijziendheid. Cijfers laten zien dat steeds meer mensen bijziend worden. In de leeftijdscategorie van zeventig tot tachtig jaar is dit 1 op 4. Bij veertigers 1 op 3 en bij twintigjarigen is dit de helft.

6. WhatsApp-vinger

De laatste variant in het rijtje van de gsm-arm, iPad-schouder, muisarm en sms-duim is ‘de WhatsApp-vinger’. Deze vorm van RSI ontstaat door steeds dezelfde beweging te herhalen waardoor continu dezelfde spieren en gewrichten belast worden. De pijn die hiervan wordt ondervonden begint eerst met komen en gaan. Later kan dit een chronisch karakter krijgen. De symptomen zijn:

  • Pijn in de polsen, handen of vingertoppen
  • Kramp
  • Tintelende vingers
  • Brandend gevoel
  • Irritaties
  • Concentratieverlies

In sommige gevallen breidt de pijn zich uit naar andere delen van het lichaam: bijvoorbeeld je nek en schouders en in het uiterste geval neemt de kracht in je hand zelfs af.

7. Ontwrichting gezinsleven

In het gezin zijn het zowel de kinderen als ouders die fanatiek met de smartphone aan de gang zijn. Vooralsnog waren het de ouders die klaagden over het gebruik van hun kinderen, maar zij weten intussen ook van wanten. Jongeren trekken nu steeds meer aan de bel over hun ouders. Zij voelen zich genegeerd door hun ouders, die tijdens het eten of in de auto bezig zijn met hun smartphones. 38% van de ouders zou “soms of zelfs nooit” gehoor geven aan de verzoeken van hun kinderen om te stoppen met hun smartphone.

Gerelateerde artikelen

Het einde van het jaar is in zicht, wat betekent dat het tijd is om te kijken of jouw zorgverzekering nog aansluit op jouw wensen en behoeftes. Vooral nu is…

In Nederland is het verplicht om jezelf te verzekeren. Iedereen moet verplicht een basisverzekering hebben. Maar daarmee is nog niet alles gezegd, het is ook heel belangrijk om de juiste…

Een zorgplan is een document waarin alle afspraken rondom de zorg van een cliënt omschreven staan. Het opstellen van een zorgplan zorgt ervoor dat verschillende betrokken partijen weten wat er…

Veel mensen zijn tevreden over de wijze waarop het Nederlandse zorgstelsel is ingericht. Aan het begin van het jaar vergelijk je verschillende zorgverzekeraars op een website als Kizi.nl, om jaarlijks zo…

De impact van corona is ook zichtbaar bij de zorgverzekeraars. De zorgverzekering 2021 zal er daarom ook iets anders uit gaan zien. Zo zal de premie gaan stijgen per zorgverzekeraar…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.