Blijf op de hoogte

De gezondheidseffecten van verstelbare bureaus

Actieve werkplekken met verstelbare bureaus en zelfs loopbanden zijn de laatste tijd een enorme hit, en zouden wonderen doen voor het verbeteren van de fysieke gezondheid, de lichaamshouding en het verminderen van stress. Maar zijn deze gezondheidseffecten wel wetenschappelijk vastgesteld? Of is het niets meer dan een ordinaire marketingstunt?

Finse onderzoekers hebben de proef op de som genomen en neigen naar het laatste: de gezondheidseffecten van verstelbare bureaus zijn net iets meer dan een marketinghyperbool.

Iets meer dan een marketinghyperbool

De laatste tijd wijzen verschillende onderzoeken op de gevaren van een zittend leven, en dit heeft tot een nieuwe reeks aan ergonomische hulpmiddelen en kantoormeubelen geleid. Veel kantoren zijn inmiddels omgetoverd in actieve werkplekken en vooral de software-industrie moet aan deze nieuwe hype geloven.

De onderzoekers van de University of Jyvaskyla wilden erachter komen of deze producten echt zo goed zijn voor de gezondheid. Dit deden ze door de fysieke activiteit, mentale alertheid, stress en lichaamshouding van het personeel van een groot Fins softwarebedrijf onder de loep te nemen.

Onderzoek naar verstelbare bureaus

Tijdens het onderzoek vulden de deelnemers een enquête in en namen ze deel aan de Firstbeat Lifestyle Assessment Service. Dit is een professionele coaching tool die op basis van lichaamsmetingen gezondheidsadviezen geeft.

Het team ontdekte dat de gezondheidseffecten van verstelbare bureaus helemaal niet zo evident zijn als de marketinghype doet geloven. “De bevindingen van ons onderzoek suggereren dat verstelbare bureaus slechts tot kleine verbeteringen in de fysieke activiteit leiden,” rapporteert het team. “Het heeft geen enkel effect op de mentale alertheid van werknemers.”

Daarnaast bleek staand werken tot meer stress te leiden in plaats van vermindering, en leverde het meer klachten in de benen en voeten van de deelnemers op. Er was echter wel een daling in het aantal nek- en schouderklachten. Maar over het algemeen zorgden de verstelbare bureaus niet voor een betere werkhouding of een hogere werktevredenheid.

Dynamisch werken legt focus op de gezondheid
Lees hier meer over ergonomisch werken

Verwaarloosbare gezondheidseffecten

Er waren wel enkele bescheiden verbeteringen aan de gezondheid. De hartslag van werknemers nam namelijk gemiddeld toe met 4,2 slagen per minuut, en de werknemers konden elke minuut 0.3 milliliter meer zuurstof opnamen per kg lichaamsgewicht. Ook verbrandden ze een extra 6.1 calorieën per uur en was er een lichte daling in de spanning van het bovenlichaam.

Deze positieve gezondheidseffecten van staand werken zijn echter verwaarloosbaar als je ze afzet tegen de negatieve gezondheidseffecten. Dit zijn naast het eerdergenoemde het verhoogde risico op spataderen en het verergeren van problemen met de onderrug.

Hoewel er bewijs is voor de negatieve gezondheidseffecten van zittend werk, is staand werken ook niet altijd een uitkomst. De gulden middenweg tussen staand en zittend werken moet dus nog gevonden worden, en dit zal waarschijnlijk niet gedaan worden door de marketingmedewerkers van een meubelmakersbedrijf.

Gerelateerde artikelen

De impact van corona is ook zichtbaar bij de zorgverzekeraars. De zorgverzekering 2021 zal er daarom ook iets anders uit gaan zien. Zo zal de premie gaan stijgen per zorgverzekeraar…

Het is belangrijk om de legionella bacterie buiten de deur te houden, aangezien het gaat om een gevaarlijke bacterie. Legionella zijn bacteriën die verschillende ziekten bij de mens kunnen veroorzaken,…

Ruim 186.000 verpleegkundigen telde Nederland in 2017. 7 procent meer dan in 2014. Alle zorgsectoren behalve de geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg kende een stijging, blijkt op basis van lopend onderzoek…

Holland Immo Group initieert besloten vastgoedbeleggingsfondsen voor de particuliere belegger. Medio 2018 heeft Holland Immo Group haar eerste zorgwoningfonds succesvol geplaatst en introduceert op dit moment het vervolg daarop. “Wij…

De zorgvastgoedsector is een relatief onbekende beleggingsmarkt die steeds meer potentie toont. Door de dubbele vergrijzing is er namelijk sprake van een erg snelle groei in het aantal zorgbehoevenden, en…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.