Blijf op de hoogte

Wel of niet uit elkaar gaan?

Waarom gaan twijfelende koppels uiteindelijk toch uit elkaar? Wetenschappers hebben de redenen achter dit complexe proces onderzocht.

Knoop doorhakken

Wetenschappers van de University of Utah hebben samen met collega’s van de University of Toronto bestudeerd wat iemand ertoe doet besluiten in een relatie te blijven of deze te beëindigen. Ook werd de subjectieve ervaring van dit beslissingsproces onderzocht.

Het onderzoek werd geleid door professor Samantha Joel en is recent gepubliceerd in het tijdschrift Social Psychological and Personality Science.

Drie groepen deelnemers

De studie bestond uit verschillende fasen en betrok drie groepen respondenten. De eerste groep bestond uit 135 studenten die werden gevraagd redenen te noemen voor het al dan niet voortzetten van een relatie. De tweede groep werd gevormd door 137 studenten die een break-up hadden meegemaakt, voorafgaand aan het onderzoek. Hen werd gevraagd antwoorden te geven op open vragen over break-ups. Ten slotte bestond de derde groep uit werkende mensen met een relatie, die zich momenteel in een staat van twijfel bevonden.

Voor het analyseren van de antwoorden ontwikkelden de wetenschappers een coderingschema dat zij baseerden op terugkerende thema’s in de antwoorden. Uiteindelijk werden op deze manier 27 redenen onderscheiden om de relatie voort te zetten en 23 argumenten om deze te beëindigen.

Tweede fase onderzoek

In de tweede fase van het onderzoek gebruikten de onderzoekers 50 redenen om een vragenlijst te maken. Deze bevroegen zij aan een nieuwe groep participanten. Deze bestond uit mensen die in dubio waren over het voortzetten van hun relatie. Zij hadden een vaste relatie of waren getrouwd.

Hersenen
Lees ook: andere kijk op hersenverschillen tussen mannen en vrouwen

Redenen voor een break-up

Ontdekt werd dat deelnemers over het algemeen dezelfde redenen noemden om de relatie al dan niet voort te zetten. De meest genoemde argumenten om te blijven waren emotionele intimiteit, een gevoel van verbintenis tot de ander en verplichtingen tegenover de familie. De voornaamste redenen voor een break-up waren de persoonlijkheid van de partner, wantrouwen en het distantiëren van de ander.

De redenen om een relatie te beëindigen waren grotendeels hetzelfde voor beide groepen. Maar wat betreft argumenten om te blijven, waren er wel verschillen zichtbaar. Ongehuwde deelnemers leken zich vooral te focussen op de positieve eigenschappen van de partner, de emotionele verbinding en het plezier dat ze uit de relatie haalden. Getrouwde partners focusten zich daarentegen meer op de investering in de relatie, verplichtingen tegenover de familie en angst voor onzekerheid.

‘’Nieuwe inzichten’’

Volgens professor Joel geeft het onderzoek nieuwe inzichten in het complexe mechanisme achter relatiebreuken. Ze benadrukt dat eerdere studies naar het onderwerp vooral voorspellend zijn geweest. De wetenschappers suggereerden dan waarom een koppel wel of niet bij elkaar bleef. Dit onderzoek biedt daarentegen duidelijkheid over het beslissingsproces en de specifieke zaken die mensen tegen elkaar af wegen.

Gerelateerde artikelen

De impact van corona is ook zichtbaar bij de zorgverzekeraars. De zorgverzekering 2021 zal er daarom ook iets anders uit gaan zien. Zo zal de premie gaan stijgen per zorgverzekeraar…

Het is belangrijk om de legionella bacterie buiten de deur te houden, aangezien het gaat om een gevaarlijke bacterie. Legionella zijn bacteriën die verschillende ziekten bij de mens kunnen veroorzaken,…

Ruim 186.000 verpleegkundigen telde Nederland in 2017. 7 procent meer dan in 2014. Alle zorgsectoren behalve de geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg kende een stijging, blijkt op basis van lopend onderzoek…

Holland Immo Group initieert besloten vastgoedbeleggingsfondsen voor de particuliere belegger. Medio 2018 heeft Holland Immo Group haar eerste zorgwoningfonds succesvol geplaatst en introduceert op dit moment het vervolg daarop. “Wij…

De zorgvastgoedsector is een relatief onbekende beleggingsmarkt die steeds meer potentie toont. Door de dubbele vergrijzing is er namelijk sprake van een erg snelle groei in het aantal zorgbehoevenden, en…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.