Blijf op de hoogte

Zorggebruik onder Nederlanders in het buitenland

In 2017 gaf ruim 3 procent van de Nederlanders aan gebruik te hebben gemaakt van gezondheidszorg in het buitenland. Het gaat dan bijvoorbeeld om een huisarts, specialist, ziekenhuiszorg of tandarts. Dit percentage is sinds 2010 nagenoeg ongewijzigd. Gebruikers van buitenlandse gezondheidszorg hebben relatief vaak een migratieachtergrond. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête.

De meeste mensen (65 procent) rapporteren dat zij in de afgelopen 12 maanden gebruik hebben gemaakt van buitenlandse zorg omdat ze zorg nodig hadden tijdens een verblijf in het buitenland. Het gaat dan om bijvoorbeeld een vakantie of zakenreis. Redenen als betere, goedkopere of snellere zorg worden minder vaak genoemd.

Westerse migranten gebruiken vaakst zorg

Mensen met een migratieachtergrond maken meer gebruik van zorg in het buitenland dan personen met een Nederlandse achtergrond. Het sterkst geldt dit voor mensen met een westerse migratieachtergrond die in het buitenland zijn geboren (eerste generatie). Van hen geeft 17 procent aan zorg te hebben gebruikt in het buitenland. Ook mensen met een niet-westerse migratieachtergrond gebruiken vaker zorg in het buitenland dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Van alle leeftijdsgroepen is het buitenlandse zorggebruik het hoogste onder twintigers. Jongeren (12 tot 20 jaar) en 75-plussers doen minder vaak een beroep op zorg in het buitenland.

Meestal naar huisarts of specialist

Ruim een derde van degenen die in het buitenland zorg hebben gekregen, is bij een huisarts geweest. Ook is er vaak contact met een specialist (29 procent), voor bijvoorbeeld een poliklinische behandeling, spoedeisende hulp of het maken van foto’s. Ruim twee derde van de gebruikers van buitenlandse zorg geeft aan één keer van buitenlandse gezondheidszorg gebruik te hebben gemaakt. Een kwart doet dit twee, drie of vier keer. Zes procent geeft aan vijf keer of vaker zorg te hebben gebruikt in het buitenland.

Vooral beroep op zorg in buurlanden

Turkije, Spanje, België en Duitsland zijn de landen waar Nederlanders het vaakst een beroep hebben gedaan op zorg, elk met 9 procent. Mensen met een Nederlandse achtergrond maken naar verhouding vaak gebruik van zorg in België en Spanje. Personen met een westerse migratieachtergrond doen relatief vaak een beroep op de gezondheidszorg in Polen (19 procent), Turkije wordt het meest genoemd door mensen met een niet-westerse migratieachtergrond (35 procent).

Bron: CBS

Gerelateerde artikelen

Het einde van het jaar is in zicht, wat betekent dat het tijd is om te kijken of jouw zorgverzekering nog aansluit op jouw wensen en behoeftes. Vooral nu is…

In Nederland is het verplicht om jezelf te verzekeren. Iedereen moet verplicht een basisverzekering hebben. Maar daarmee is nog niet alles gezegd, het is ook heel belangrijk om de juiste…

Een zorgplan is een document waarin alle afspraken rondom de zorg van een cliënt omschreven staan. Het opstellen van een zorgplan zorgt ervoor dat verschillende betrokken partijen weten wat er…

Veel mensen zijn tevreden over de wijze waarop het Nederlandse zorgstelsel is ingericht. Aan het begin van het jaar vergelijk je verschillende zorgverzekeraars op een website als Kizi.nl, om jaarlijks zo…

De impact van corona is ook zichtbaar bij de zorgverzekeraars. De zorgverzekering 2021 zal er daarom ook iets anders uit gaan zien. Zo zal de premie gaan stijgen per zorgverzekeraar…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.