Opgroeien in een relatief groot gezin, waarbij met één blik te zien is dat een maatje meer als ‘gewoon’ wordt beschouwd. Carolien (36) had in haar middelbare schooltijd te kampen met overgewicht. “Ik zag er niet uit als de gemiddelde leerling in de klas met een paar maten meer en ook nog eens een bril en kort kapsel”. Ze vertelt uitgebreid over het verloop van haar eetstoornis.

Wanneer kwam je erachter dat je een eetstoornis had?

“Op de middelbare school had ik het niet altijd even makkelijk met mijn uiterlijk. Als je er niet uitziet als het gemiddelde meisje bij jou in de klas vreet dat behoorlijk aan je zelfvertrouwen. Hoewel ik heel actief was en veel aan beweging deed, at ik onbewust toch dat knagende gevoel aan mijn zelfvertrouwen weg. Later pas besefte ik eigenlijk dat ik hierdoor meer aankwam.”

Welke impact heeft je eetstoornis op je leven gehad?

“Op een gegeven moment was ik alleen maar bezig met mijn gewicht. Ik raakte behoorlijk gestrest en kwam in een cyclus terecht, waarbij ik me het ene moment goed voelde en een paar kilo’s afviel. Het moment dat ik weer een enorme dip had, kwam ik weer rustig een paar kilo’s aan. De structuur in mijn leven was volledig weg. Hierdoor kon ik eigenlijk moeilijk genieten van de dingen in het alledaagse leven.”

Wanneer besloot je dat het tijd werd om hulp te zoeken voor je eetstoornis?

“Ik realiseerde me dat mijn overgewicht risico’s voor mijn gezondheid met zich meebracht. Toen ik in zag dat dieetprogramma’s voor mij niet werkten omdat het probleem veel dieper zat, ben ik op zoek gegaan naar psychische hulp. Tijdens mijn sessies met een psycholoog leerde ik omgaan met de verschillende emoties die erin mij omgingen. Voor mij was dit een goede manier om mijn stressfactoren te verminderen.”

Hoe staat je kwaliteit van leven er nu voor?

“Ik heb nu een betere balans in mijn eetpatroon door voldoende gezonde voeding binnen te krijgen. In plaats van drie stevige maaltijden per dag te eten, eet ik 5 a 6 keer per dag kleinere porties. Daarnaast sport ik 5 dagen in de week. De combinatie van mijn gewijzigd eetpatroon en het sporten zorgt ervoor dat ik geleidelijk afval.
Omdat ik het wel belangrijk vind om te kunnen genieten van lekker eten, neem ik weleens iets om te snacken.

Met mijn ervaring help ik nu anderen mensen. De voldoening die ik daar uit haal geeft een enorme boost op de manier waarop ik nu in het leven sta.”