Zo’n 30 jaar geleden kreeg Carla van der Lee migraineklachten. “Ik besefte toen niet dat het menstruele migraine was. Ik had met periodes last van heftige hoofdpijn, die gepaard ging met braken. Pas later, na bezoek aan de huisarts, werd de conclusie getrokken dat ik mogelijk migraine had.” Al snel was duidelijk dat de migraine verband had met de menstruatie. “Tijdens mijn menstruatie heb ik 95% kans op een migraine-aanval en tussendoor ook nog.”

Diagnose en behandeling

Lange tijd probeerde Carla van alles en nog wat om de symptomen van haar menstruele migraine weg te nemen. “In het circuit heb ik alles wel geprobeerd. Terugkijkend vind ik de voorlichting vanuit de eerste lijn ook relatief slecht. Aan typische triggers die migraine kunnen uitlokken, buiten de hormonale kwestie, werd nauwelijks aandacht besteed.” Pas ongeveer een jaar geleden werd Carla gewezen op een gespecialiseerd hoofdpijncentrum, nota bene bij haar in de buurt. Daar werd haar voor het eerst verteld dat er ook preventieve middelen bestaan. Na onderzoek kreeg Carla verschillende medicijnen voorgeschreven; met deze combinatie heeft Carla de migraine aanvallen redelijk onder controle.

Medicijnen tegen de menstruele migraine

“Als iemand je zegt dat er een preventief medicijn bestaat waarmee goede resultaten zijn behaald, is de keuze snel gemaakt. Ik had niets te verliezen. Momenteel gebruik ik bloedvatverwijdende medicijnen en slik ik de anticonceptiepil door. Het aantal aanvallen is gehalveerd en ook de duur van de aanval is gehalveerd. Voor mijn gevoel is dat een heel goed resultaat. Ik gebruik triptanen als ik een aanval heb of voel aankomen. Ik menstrueer nu dus ook niet en de combinatie geeft goede resultaten. Ja, ik slik nogal wat. Maar dat is beter dan elke twee weken vier dagen een migraine aanval.”

Meer aandacht voor de aandoening

Carla zit naar eigen zeggen duidelijk beter in haar vel. “Ik ben minder gevoelig voor bepaalde prikkels en hoef minder dingen af te zeggen.” Wel vindt ze het belangrijk dat gespecialiseerd onderzoek naar menstruele migraine in hoofdpijncentra meer bekendheid krijgt.” Hier werken diverse specialisten samen om te komen tot een gericht behandelplan. “Zo krijg je een compleet beeld.”