Jan Marinus kampte jarenlang met overhangende oogleden en dikke wallen onder zijn ogen, waardoor hij een vermoeide en sombere indruk maakte. Op aandringen van zijn vrouw besloot hij over te gaan tot een ooglidcorrectie. “Mijn gezichtsvermogen was ernstig beperkt, hoofdpijn en vermoeidheid waren meer regel dan uitzondering.”

Spanning voor de ingreep

Jan en zijn partner ergerden zich al geruime tijd aan zijn hangende oogleden die zijn zicht belemmerden. En het zag er ook niet bepaald fraai uit! Via een verwijzing van zijn huisarts en op aanbeveling van een goede kennis kwam hij uiteindelijk bij een specialist terecht voor een ooglidcorrectie. “En dan is het zo ver”, blikt Jan terug op die heftige periode. “Je hebt een afspraak gemaakt voor een intakegesprek. Best spannend. Vriendelijke ontvangst. Allerlei vragen spookten door mijn hoofd. Zijn mijn verwachtingen realistisch? Valt de prijs mee? Of krijg ik het soms vergoed? Wat zijn de risico’s?”

Het resultaat van Jans ooglidcorrectie

Jan vervolgt: “De specialist stelde mij door zijn professionele en persoonlijke benadering meteen op mijn gemak. Ook de eventuele risico`s werden mij verteld. Vanzelfsprekend gaat aan elke ingreep een zorgvuldige screening vooraf. Kortom, ik had er een heel goed gevoel bij en twee weken na mijn afspraak lag ik al op de operatietafel. Best zenuwachtig omdat er toch bij elke operatie complicaties kunnen optreden. De operatie onderging ik onder volledige narcose.”

Na het ontwaken kreeg Marinus een oogontsteking doordat zijn ogen niet langer beschermd waren tegen bacteriën van buitenaf. Een tegenvaller. Toch verdwenen na enige tijd zijn klachten. “Ik zag in de spiegel hoe significant de verandering was. Mijn zicht is verbeterd, ben minder moe en heb ook minder last van hoofdpijn. Mijn omgeving moest aanvankelijk erg wennen aan mijn frisse blik. Mijn vrouw had al jaren niet de kleur van mijn ogen gezien. Ze is nog steeds vrij emotioneel omdat ze zo blij is met mijn mooie oogopslag”, lacht hij.

Geen recht op vergoeding

Ondanks zijn verslapte bovenoogleden en een beperking van zijn gezichtsvermogen had Jan Marinus geen recht op een ziektekostenvergoeding voor een ooglidcorrectie. Ooglidcorrectie op grond van medische indicatie wordt in sommige gevallen vergoed door de verzekering. Meestal gaat het dan om het slechter kunnen zien, doordat het ooglid voor de ogen hangt en zo het blikveld belemmert. Een frisse look is ontzettend bepalend voor de uitstraling van het gezicht. Voor het aanpakken van wallen kun je eventueel vet laten verwijderen onder het oog, al dan niet in combinatie met een onderooglidcorrectie.

Populariteit van de ooglidcorrectie

Tot een aantal jaar geleden lieten nog niet zoveel mannen een bovenooglidcorrectie uitvoeren, maar vooral bij mannen vanaf 40 jaar is deze cosmetische ingreep steeds meer populair. Ook laten zij een bovenooglidcorrectie steeds vaker verrichten vanwege cosmetische redenen en niet alleen indien er sprake is van medische klachten.

Wat is jouw ervaring met een ooglidcorrectie?