Blijf op de hoogte

Patiëntenverhaal prikkelbare darm syndroom

Al negen jaar kampt Carmen Mühlenberg (27) met PDS: Prikkelbare Darm Syndroom. “Je leert ermee omgaan”, zegt ze, maar de aandoening blijft niettemin vervelend drukken op haar dagelijks leven. Ze probeerde verschillende middelen om PDS te beheersen. Buikpijn, een opgeblazen gevoel, dagen achter elkaar geobstipeerd zijn en daarna drie of vier keer op een dag naar de wc moeten: het Prikkelbare Darm Syndroom is voor Carmen lastig om mee om te gaan. Momenteel houdt de aandoening zich wat rustiger, het is niet constant aanwezig. Mede afhankelijk van stress en spanning spelen de klachten op. In de negen jaar dat ze PDS heeft, varieerden de klachten van ‘heel heftig’ in het begin tot iets gematigder nu. “In de loop der jaren leer je er beter mee omgaan, zodat je de symptomen wat kunt verminderen”, vertelt ze.

Toilet in de buurt

Het duurde lang voordat duidelijk was dat Carmen PDS had. Aanvankelijk had ze veel maagpijn en kon daardoor slecht eten. Uiteindelijk woog ze nog maar zo’n 45 kilo en viel ze af en toe flauw. Ze probeerde verschillende middelen en medicijnen en ging maandenlang door de spreekwoordelijke molen. Na een half jaar werd uiteindelijk de diagnose gesteld. Carmen werkt op een school waar ze geen les geeft, maar werkt als ondersteunend personeel. Op haar werk kan ze er zo goed mee omgaan. Een toilet is altijd in de buurt en collega’s houden rekening met haar aandoening. “De omgeving, familie en vrienden, is ermee bekend.” Maar veel mensen weten niet goed wat de ziekte inhoudt en ze kunnen er zich moeilijk iets bij voorstellen. “Lastiger wordt het op vakantie of als ik bij vreemden op bezoek ga. Dat vind ik wel belastend.” Bang dat ze naar het toilet moet of dat buikpijn op komt spelen: het zijn reële angsten.

Diëten

Ze probeert regelmatig te eten en op te letten wat ze eet. En voldoende beweging. Soms neemt ze haar buikpijn voor lief. Om haar klachten te bestrijden of minstens te controleren, probeerde Carmen te letten op eten en het vermijden van bepaalde producten. Ze volgde een dieet, maar dat hielp niet. Of nog beroerder: de klachten werden alleen maar erger. Medicijnen gebruikte ze ook, maar daarbij had ze het gevoel dat die na verloop van tijd niet meer voldoende werkten.

Kwaliteit van leven

Sinds kort gebruikt ze pepermuntoliecapsules. “Mijn huisarts had toevallig juist een lezing bijgewoond en hier van gehoord”, kijkt ze terug. In periodes dat haar PDS haar veel klachten geeft, gebruikt ze de capsules. Maar, ze stelt dit zo lang mogelijk uit. Carmen is positief over het feit dat het een natuurlijk product is, daarin stelt ze meer vertrouwen dan een middel dat op chemische wijze tot stand is gekomen. Binnen twee uur geeft het haar verlichting. Nadelen ziet ze niet, of het moet zijn dat ze voortdurend een pepermuntsmaak in haar mond heeft. Carmen gebruikt het middel dagelijks in de perioden dat ze last heeft van haar PDS. De PDS zal nooit verdwijnen, maar de kwaliteit van leven is voor Carmen aanzienlijk verbeterd. In periodes dat ze pijn heeft, blijft ze het liefste thuis, nu kan ze toch meer de deur uit en ze maakt zich minder zorgen.

Gerelateerde artikelen

Mensen met het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) hebben mogelijk baat bij pepermuntolie. Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ naar aanleiding van onderzoek bij zo’n 200 patiënten. Gebruik van de olie zou…

Circa een kwart Nederlanders stonden in 2017 geregistreerd bij de huisarts met maag-, darm- of leverklachten. Het totaal komt neer op ruim 3,7 miljoen mensen. Dit achterhaalde het RIVM in…

Therapeutische antilichamen worden steeds meer gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Het toedienen van antilichamen via de mond om het maag- of darmweefsel te bereiken blijft echter een uitdaging: ze…

Maag-, lever- en darmziekten
PDS zit niet tussen de oren

In Nederland heeft 10 tot 15 procent van de bevolking last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Toch weten mensen over het algemeen weinig over deze aandoening. Vaak wordt –…

Maag-, lever- en darmziekten
Leonie heeft 4 chronische ziekten

Al sinds haar zestiende is Leonie chronisch ziek. Maar dacht de jonge vrouw eerst enkel nog het hypermobiliteitssyndroom te hebben, later veranderde dit in een opeenstapeling van diagnoses. Openhartig doet…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.