Nierpatiënte Gerrie van Veenendaal maakt dankbaar gebruik van thuisdialyse. “Jarenlang reisde ik als nierpatiënte een paar keer in de week naar een centrum in een andere stad voor mijn dialyse. Dat kostte me telkens uren aan reistijd. Bovendien ontnam het veel energie. Sinds kort kan ik in het verzorgingstehuis waar ik woon gedialyseerd worden. Dat heeft mijn leven een stuk gemakkelijker gemaakt.”

Meer gemak voor Gerrie

“Als nierpatiënte moet ik drie tot vier keer in de week gedialyseerd worden”, licht Van Veenendaal toe. “Sinds ik vijf jaar geleden door verkeerde medicijnen voor mijn diabetes een nieraandoening kreeg, reisde ik meerdere malen in de week naar een dialysecentrum in een andere stad. Die reistijd en het vroege opstaan speelden me parten. Bij navraag bleek het mogelijk dat ik thuis in het verzorgingstehuis waar ik woon gedialyseerd zou kunnen worden.” In het verzorgingstehuis werd een speciale ruimte ingericht, die van alle gemakken is voorzien. Behalve de medische apparatuur staat er een fijne stoel en een televisie. Tijdens de behandeling is er altijd een verpleegkundige aanwezig die Van Veenendaal in de gaten houdt.

Thuisdialyse ín het verzorgingstehuis

Thuisdialyse is tegenwoordig gebruikelijk in Nederland. Toch is het, zoals het op deze manier wordt aangeboden in het verzorgingstehuis waar Van Veenendaal woont, nog uitzonderlijk. Ze vervolgt: “De dialyseruimte in het verzorgingstehuis biedt de mogelijkheid aan meer mensen om gedialyseerd te worden. Behalve ikzelf zal een andere meneer die in het verzorgingstehuis woont hier binnenkort gebruik van gaan maken. Vermoedelijk zullen meer mensen, ook uit de omgeving van het verzorgingstehuis, dit gaan doen.”

Goede zorg bij het dialyseren

“Ik vind het een uitkomst dat ik mijn behandeling zo dichtbij huis kan ondergaan. De goede zorg en het gemak zorgen ervoor dat de ruim drie uur dat ik aan het apparaat zit zo voorbij vliegen. Regelmatig komen andere mensen uit het verzorgingstehuis even langs voor een praatje. Voor deze behandelwijze is het wel belangrijk dat je als patiënt goed aan te sluiten bent op de dialyse-apparatuur. Wanneer dat het geval is, is deze vorm van thuisdialyse buitengewoon prettig en comfortabel.”

Wat is jouw ervaring met thuisdialyse?