Reuma kan op elke leeftijd voorkomen. In Nederland hebben bijna twee miljoen mensen er last van. “Het is geen ziekte van oude mensen: tweederde van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. En er zijn in ons land zo’n 3000 kinderen met reuma”, aldus Lodewijk Ridderbos, directeur van het Reumafonds.

Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. De meeste mensen hebben last van pijn, stijfheid en vermoeidheid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijks leven. Klachten kunnen een tijdje weg zijn en ineens weer de kop opsteken.

De gevolgen van reuma

Het is een chronische aandoening die vaak voor lichamelijke beperkingen zorgt. “Maar reuma heeft ook sociale gevolgen”, legt Ridderbos uit. “Mensen met reuma (en ook hun omgeving) moeten continu omgaan met hun aandoening en de invloed ervan op hun leven. Door de grilligheid van de ziekte lukt de ene dag alles, maar de volgende dag is het optillen van een kopje al te pijnlijk of moet je onverwachts een afspraak afzeggen. Dat zorgt in de omgeving vaak voor onbegrip.”

Reumatische aandoeningen zijn nog niet te genezen. Er zijn wel medicijnen die ontstekingen remmen dan wel pijnklachten verminderen. Snel starten met medicijnen kan gewrichtsschade voorkomen.

Soorten reuma

  • Ontstekingsreuma: dit zijn aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere gewrichten beschadigen. Ongeveer 420.000 mensen hebben een vorm van ontstekingsreuma, zoals reumatoïde artritis of de ziekte van Bechterew.
  • Artrose: hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Ongeveer 1,1 miljoen mensen hebben artrose in een of meerdere gewrichten.
  • Weke delen reuma: dit omvat aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Zo’n 240.000 mensen hebben hier een vorm van, zoals fibromyalgie.

3 mogelijke symptomen

Het is soms lastig om de aandoening te herkennen, omdat de klachten wisselend en vaag kunnen zijn. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Het dik en warm worden van gewrichten
  • Langdurige pijn in spieren en/of gewrichten
  • Pijn en stijfheid nadat je even hebt gezeten of gelegen en daarna weer in beweging komt