Wetenschappers van de Imperial College London (ICL) hebben ontdekt hoe salmonella het immuunsysteem voor de gek weet te houden, waardoor je ziek wordt. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Cell Host & Microbe.

Salmonella weet het immuunsysteem te omzeilen

Het onderzoeksteam van ICL laat zien dat salmonellabacteriën voorkomen dat het immuunsysteem ze registreren als ‘slecht’. De bacteriën worden weliswaar opgenomen door de immuun-cellen, maar zodra ze erin zitten laten ze een eiwit vrij, dat ervoor zorgt dat de cellen hun werk niet goed doen. De wetenschappers noemen het een ingenieuze manier van de salmonellabacteriën om eenmaal aanwezig in een immuun-cel, deze te dwingen om ze niet te vernietigen. Vergelijkbaar met een indringer die zich bewust laat opsluiten om vervolgens van binnenuit schade aan te richten. En het de volgende keer weer kan doen omdat deze onopgemerkt naar binnen is gedrongen.

Wat is salmonella, en wat gebeurt er bij een besmetting?

Salmonella is in Nederland jaarlijks verantwoordelijk voor zo’n 50.000 voedselvergiftigingen. Er zijn zo’n 1500 verschillende types salmonella. De bacterie komt vooral voor in rauw vlees (met name kip), eieren, rauwe melk en melkproducten, vis en garnalen. Normaal gesproken veroorzaakt het eten van besmet vlees niet direct een infectie. Pas wanneer de bacteriën zich op het voedsel hebben kunnen vermeerderen, ontstaat infectiegevaar.
Wanneer gevaarlijke bacteriën het lichaam binnendringen zorgt het immuunsysteem ervoor dat deze worden opgeruimd. In eerste instantie bestrijdt het ‘eigen’ immuunsysteem, de eerste lijn in verdediging, de bacteriën. Vervolgens komt het ‘adaptieve’ immuunsysteem in actie, dat cellen op de bacteriën afstuurt om deze op te ruimen. Deze cellen worden t-cellen genoemd en onthouden welke ‘slechte’ bacteriën ze hebben opgeruimd, zodat ze dit de volgende keer meteen kunnen doen.

Kleine indringer die rake klappen uitdeelt

Volgens hoofdonderzoeker David Holden kan de kennis die is opgedaan mogelijk helpen bij de ontwikkeling van nog effectievere vaccins tegen salmonella, en ook andere gevaarlijke bacteriën en virussen. Hij noemt de verantwoordelijke eiwit in salmonella “een kleine indringer die rake klappen uitdeelt.” En hiermee is het wereldwijd één van de grootste veroorzakers is van voedselvergiftiging.

Bron: Imperial College London