Blijf op de hoogte

De verklaring voor jouw eetbuien ’s avonds

Heb jij ‘s avonds regelmatig last van eetbuien? Wetenschappers van the Johns Hopkins School of Medicine veronderstellen de verklaring te hebben gevonden. Het zou alles te maken hebben met onze “hongerhormonen”.

De resultaten zijn onlangs verschenen in the International Journal of Obesity.

Twee experimenten

Aan de studie namen 32 volwassenen deel tussen de 18 en 50 jaar oud. Allen hadden zij overgewicht, waarvan de helft de diagnose binge eating disorder had gekregen. Deze stoornis wordt gekenmerkt door ongecontroleerde eetbuien die vaak tot gewichtstoename leiden.

De wetenschappers vroegen de deelnemers om aan twee experimenten mee te doen. In het eerste experiment moesten ze acht uur vasten, waarna zij een vloeibaar ontbijt ontvingen. Deze bestond uit 608 calorieën en kregen zij om 9.30. Tijdens het tweede experiment werden de deelnemers opnieuw gevraagd om acht uur te vasten. Dit keer kregen zij de vloeibare maaltijd echter niet ’s ochtends, maar om 16.00 ’s middags.

Tijdens beide experimenten moesten de deelnemers 130 minuten na de maaltijd een stresstest uitvoeren. Hierbij werden ze gevraagd om hun hand twee minuten lang in een emmer met ijskoud water te houden. De wetenschappers maten ondertussen hun gezichtsexpressie.

Ten slotte kregen alle deelnemers een halfuur na de stresstest een buffet bestaande uit pizza, koekjes, chips, snoep en water.

Om de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol te meten, verzamelden de onderzoekers bloedsamples. Ook bekeken zij het niveau van het hongerhormoon ghreline en PYY, een stof die hongergevoelens doet afnemen.

’s Avonds meer ghreline

Het doel van de onderzoekers was om te bestuderen in hoeverre hongergevoelens worden beïnvloed door de tijd. Ook wilden ze bekijken of stress een rol speelt.

Uiteindelijk ontdekten ze dat de deelnemers ’s avonds meer honger rapporteerden dan in de ochtend. Ook hun ghrelineniveau lag hoger na de consumptie van de middagmaaltijd. Het PYY-niveau was ’s avonds lager.

Daarnaast zagen de onderzoekers dat enkel de volwassenen met een binge eating disorder ’s avonds een minder vol gevoel hadden na het eten van de maaltijd in de namiddag. Ook bleken ze een hoger ghrelineniveau in de avond te hebben.

Hoewel beide groepen ongeveer evenveel voedsel van het buffet consumeerden, leken de mensen met een binge eating disorder een groter controleverlies te ervaren.

Invloed van stress

Wat betreft de stresstest zag het team dat er zowel ‘s ochtends als ‘s avonds een geleidelijke toename van het cortisol- en ghrelineniveau te zien was. De niveaus lagen in de middag echter hoger. Hieruit concluderen ze dat stress in de avond een grotere invloed op ghreline uitoefent dan eerder op de dag.

Eerder op de dag eten

De wetenschappers stellen dat hun studie laat zien dat mensen meer geneigd zijn om in de avond te veel te eten als gevolg van veranderingen in het niveau van de hongerhormonen. Ook stress en al bestaande binge eating-neigingen kunnen het risico verhogen.

Ze stellen dat eerder op de dag eten een mogelijke manier is om te voorkomen dat iemand later overmatig eet. Ook adviseren ze om te zoeken naar alternatieve manieren om met stress om te gaan.

Gerelateerde artikelen

Steeds meer Nederlanders ondergaan een medische specialistische behandeling voor obesitas. Deze behandelingen komen vaker voor bij lagere inkomens. Dit blijkt uit nieuw samengestelde cijfers over de kenmerken van personen die…

Slaapproblemen hangen samen met een hoger lichaamsvetpercentage. Maar geheel tegen de verwachting in, is het verband niet specifiek te herleiden tot het hoger en schadelijke vetpercentage in het buikgebied. Dat…

Aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt. Dit blijkt uit Engels onderzoek waar Ellen van Jaarsveld van het Radboudumc aan meewerkte.…

Obesitas staat bekend als een risicofactor voor het ontwikkelen van astma. Een studie toont aan dat ook het omgekeerde waar is: astmapatiënten worden vaker zwaarlijvig. Het nieuwe onderzoek werd gepresenteerd…

Bij de meeste mensen met ernstige obesitas is er geen duidelijke genetische oorzaak te vinden. Dat concludeert een onderzoeksgroep onder leiding van Mieke van Haelst van het Amsterdam UMC. Toch…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.