Blijf op de hoogte

Effect van je ontbijt overslaan is afhankelijk van je gewicht

Is het verstandig om je ontbijt over te slaan wanneer je wilt afvallen? Volgens wetenschappers van the University of Bath hangt dit maar net af van je gewicht en vetpercentage. De studie is is onlangs verschenen in the Journal of Physiology.

Effect van ontbijten

Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar de invloed van het ontbijt overslaan. Zo waren er wetenschappers die concludeerden dat een groot ontbijt kan helpen om later op de dag minder te snacken. Een andere studie toonde echter aan dat deze maaltijd overslaan geen enkele invloed heeft op de resterende calorie-inname.

Veel van deze studies waren echter observaties en keken niet naar de mechanismen achter het gewichtsverlies en de consumptie van het ontbijt. De wetenschappers wilden zich nu richten op de invloed van het ontbijt op het metabolisme van zowel magere mensen als personen met obesitas.

Mager en obesitas

Voor hun onderzoek vroeg het team aan 49 volwassenen om ofwel het ontbijt zes weken lang over te slaan of een maaltijd bestaande uit 350 calorieën te consumeren. Op basis van hun Body Mass Index (BMI) waren 29 mager en 20 hadden obesitas.

Vervolgens werden hun cardiometabole gezondheid, hongerrespons en lichaamsvetdistributie bekeken. Ook werd de activiteit van 44 genen geanalyseerd die een belangrijke rol spelen bij de regulatie van eiwitten en het vermogen van vetcellen om glucose op te nemen.

Effect afhankelijk van lichaamsvet

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat het overslaan van het ontbijt bij magere mensen leidde tot een toegenomen activiteit van de genen die helpen bij de vetverbranding. Bij de deelnemers met obesitas werd dit effect niet gezien.

Meer specifiek zagen ze dat de vetcellen van degenen met obesitas niet zoveel glucose konden opnemen als bij magere mensen. Het effect leek evenredig te zijn aan iemands totale lichaamsvet. De onderzoekers denken dat dit te maken heeft met een aangepast mechanisme bij obesitas, waarbij het lichaam de hoeveelheid glucose die de vetcellen kunnen opnemen probeert te beperken. Op deze manier wordt de opname van nog meer vet vermeden.

Reactie vet op voeding

De wetenschappers concluderen dat hun studie kan helpen om inzicht te krijgen in hoe vet reageert op wanneer en wat we eten. Zo kunnen er nieuwe manieren worden gevonden om de negatieve gevolgen van te veel lichaamsvet tegen te gaan.

Ze benadrukken echter dat de deelnemers een ontbijt bestaande uit veel calorieën consumeerden, waardoor het niet duidelijk is wat het effect is van andere soorten maaltijden. Het team wil zich in de toekomst richten op de invloed van het ontbijt op andere levensstijlfactoren, zoals beweging.

Gerelateerde artikelen

Steeds meer Nederlanders ondergaan een medische specialistische behandeling voor obesitas. Deze behandelingen komen vaker voor bij lagere inkomens. Dit blijkt uit nieuw samengestelde cijfers over de kenmerken van personen die…

Slaapproblemen hangen samen met een hoger lichaamsvetpercentage. Maar geheel tegen de verwachting in, is het verband niet specifiek te herleiden tot het hoger en schadelijke vetpercentage in het buikgebied. Dat…

Aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt. Dit blijkt uit Engels onderzoek waar Ellen van Jaarsveld van het Radboudumc aan meewerkte.…

Obesitas staat bekend als een risicofactor voor het ontwikkelen van astma. Een studie toont aan dat ook het omgekeerde waar is: astmapatiënten worden vaker zwaarlijvig. Het nieuwe onderzoek werd gepresenteerd…

Bij de meeste mensen met ernstige obesitas is er geen duidelijke genetische oorzaak te vinden. Dat concludeert een onderzoeksgroep onder leiding van Mieke van Haelst van het Amsterdam UMC. Toch…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.