Blijf op de hoogte

Het mediterrane dieet kan chronische pijn bij obesitas verlichten

Onderzoek suggereert dat het eten van vis en plantaardige eiwitten voor minder ontstekingen bij obesitaspatiënten zorgt. Mensen met obesitas kunnen dus baat hebben bij het mediterrane dieet om chronische pijn te voorkomen of te verlichten.

Onderzoek naar obesitas

Het onderzoek werd onder 98 mannen en vrouwen tussen de 20 en 78 jaar verricht. En borduurt voort op eerdere resultaten dat een dieet met veel vis, fruit, groente, noten en bonen significante voordelen voor de gezondheid heeft. Daarnaast werpt het nieuw licht op de heilzame werking van het dieet om chronische pijn bij obesitas te verlichten.

Omdat obesitaspatiënten over het algemeen meer ontstekingen hebben, kan de ontstekingsremmende werking van het dieet pijn verminderen. Dit zegt hoofdonderzoeker Charles Emery, hoogleraar psychologie op de Ohio State University. “Hoewel de relatie tussen lichaamsvet en pijn goed gedocumenteerd is in eerdere onderzoeken, is het mechanisme erachter nog onbekend.” Hij voegt eraan toe: “Eén mogelijke oorzaak is de druk die lichaamsgewicht op gewrichten uitoefent. Een ander mogelijk mechanisme werkt via de bloedsomloop, omdat zowel lichaamsvet als pijn geassocieerd worden met verhoogde ontsteking.”

De methode

Voor het onderzoek werden de eetgewoontes van de deelnemers beoordeeld en moesten ze vragen beantwoorden over de pijn die ze ervaarden. De leeftijd, geestelijke gezondheid en het medicijngebruik van de deelnemers werden meegenomen in de resultaten. Ongeacht lichaamsgewicht en geslacht bleken de deelnemers met een mediterraan dieet minder pijn te ervaren.

Beperkingen

Volgens Emery heeft het onderzoek wel beperkingen; ze hebben chronische pijn die langer dan een maand duurde niet in beschouwing genomen. Daarnaast is er ook geen bloed afgenomen om te testen op ontstekingen. Er is dus meer onderzoek nodig om een causaal verband aan te tonen, want er is nu alleen sprake van een relatie tussen de twee factoren. “De volgende stap is een onderzoek waarbij bloed op ontstekingen getest wordt. Dan zou het ideaal zijn om een interventiestudie te verrichten om veranderingen in lichaamsvet, ontstekingen en pijnlevels te evalueren,” sluit Emery af.

Vervolgstappen

Een voedingsdeskundige die het onderzoek beoordeeld heeft, vindt dat het de gezondheidsvoordelen van het mediterrane dieet benadrukt. “Het onderzoek biedt een vroege blik op de mogelijke rol die dieet kan spelen bij het compenseren van pijn,” zegt Connie Diekman van de Washington University. Volgens Diekman is er echter wel meer onderzoek nodig: “Er is onderzoek naar gezonde volwassenen nodig om te zien of gelijke ontstekingswaarden dezelfde pijnlevels opleveren als bij obesitaspieten”.

Daarnaast moeten toekomstige onderzoeken ook over een langere periode gehouden worden. Het is volgens Diekman namelijk voordelig om te weten of het mediterrane dieet op jonge leeftijd, voor minder pijn zorgt naarmate de persoon ouder wordt.

Alsnog helpen de nieuwe bevindingen bij de bewustwording dat wat je eet belangrijk is. “Het is een interessant onderzoek dat ons stof tot nadenken geeft bij het begeleiden van obesitaspatiënten. Een dieet kan de pijn verhelpen, maar we hebben nog geen duidelijk antwoord of je minder pijn krijgt als je gewicht verliest. Er is meer onderzoek nodig om daar achter te komen,” aldus Diekman.

Bron: Pain

Gerelateerde artikelen

Steeds meer Nederlanders ondergaan een medische specialistische behandeling voor obesitas. Deze behandelingen komen vaker voor bij lagere inkomens. Dit blijkt uit nieuw samengestelde cijfers over de kenmerken van personen die…

Slaapproblemen hangen samen met een hoger lichaamsvetpercentage. Maar geheel tegen de verwachting in, is het verband niet specifiek te herleiden tot het hoger en schadelijke vetpercentage in het buikgebied. Dat…

Aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt. Dit blijkt uit Engels onderzoek waar Ellen van Jaarsveld van het Radboudumc aan meewerkte.…

Obesitas staat bekend als een risicofactor voor het ontwikkelen van astma. Een studie toont aan dat ook het omgekeerde waar is: astmapatiënten worden vaker zwaarlijvig. Het nieuwe onderzoek werd gepresenteerd…

Bij de meeste mensen met ernstige obesitas is er geen duidelijke genetische oorzaak te vinden. Dat concludeert een onderzoeksgroep onder leiding van Mieke van Haelst van het Amsterdam UMC. Toch…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.