Blijf op de hoogte

Patiëntenverhaal eetstoornis

Opgroeien in een relatief groot gezin, waarbij met één blik te zien is dat een maatje meer als ‘gewoon’ wordt beschouwd. Carolien (36) had in haar middelbare schooltijd te kampen met overgewicht. “Ik zag er niet uit als de gemiddelde leerling in de klas met een paar maten meer en ook nog eens een bril en kort kapsel”. Ze vertelt uitgebreid over het verloop van haar eetstoornis.

Wanneer kwam je erachter dat je een eetstoornis had?

“Op de middelbare school had ik het niet altijd even makkelijk met mijn uiterlijk. Als je er niet uitziet als het gemiddelde meisje bij jou in de klas vreet dat behoorlijk aan je zelfvertrouwen. Hoewel ik heel actief was en veel aan beweging deed, at ik onbewust toch dat knagende gevoel aan mijn zelfvertrouwen weg. Later pas besefte ik eigenlijk dat ik hierdoor meer aankwam.”

Welke impact heeft je eetstoornis op je leven gehad?

“Op een gegeven moment was ik alleen maar bezig met mijn gewicht. Ik raakte behoorlijk gestrest en kwam in een cyclus terecht, waarbij ik me het ene moment goed voelde en een paar kilo’s afviel. Het moment dat ik weer een enorme dip had, kwam ik weer rustig een paar kilo’s aan. De structuur in mijn leven was volledig weg. Hierdoor kon ik eigenlijk moeilijk genieten van de dingen in het alledaagse leven.”

Wanneer besloot je dat het tijd werd om hulp te zoeken voor je eetstoornis?

“Ik realiseerde me dat mijn overgewicht risico’s voor mijn gezondheid met zich meebracht. Toen ik in zag dat dieetprogramma’s voor mij niet werkten omdat het probleem veel dieper zat, ben ik op zoek gegaan naar psychische hulp. Tijdens mijn sessies met een psycholoog leerde ik omgaan met de verschillende emoties die erin mij omgingen. Voor mij was dit een goede manier om mijn stressfactoren te verminderen.”

Hoe staat je kwaliteit van leven er nu voor?

“Ik heb nu een betere balans in mijn eetpatroon door voldoende gezonde voeding binnen te krijgen. In plaats van drie stevige maaltijden per dag te eten, eet ik 5 a 6 keer per dag kleinere porties. Daarnaast sport ik 5 dagen in de week. De combinatie van mijn gewijzigd eetpatroon en het sporten zorgt ervoor dat ik geleidelijk afval.
Omdat ik het wel belangrijk vind om te kunnen genieten van lekker eten, neem ik weleens iets om te snacken.

Met mijn ervaring help ik nu anderen mensen. De voldoening die ik daar uit haal geeft een enorme boost op de manier waarop ik nu in het leven sta.”

Gerelateerde artikelen

Steeds meer Nederlanders ondergaan een medische specialistische behandeling voor obesitas. Deze behandelingen komen vaker voor bij lagere inkomens. Dit blijkt uit nieuw samengestelde cijfers over de kenmerken van personen die…

Slaapproblemen hangen samen met een hoger lichaamsvetpercentage. Maar geheel tegen de verwachting in, is het verband niet specifiek te herleiden tot het hoger en schadelijke vetpercentage in het buikgebied. Dat…

Aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt. Dit blijkt uit Engels onderzoek waar Ellen van Jaarsveld van het Radboudumc aan meewerkte.…

Obesitas staat bekend als een risicofactor voor het ontwikkelen van astma. Een studie toont aan dat ook het omgekeerde waar is: astmapatiënten worden vaker zwaarlijvig. Het nieuwe onderzoek werd gepresenteerd…

Bij de meeste mensen met ernstige obesitas is er geen duidelijke genetische oorzaak te vinden. Dat concludeert een onderzoeksgroep onder leiding van Mieke van Haelst van het Amsterdam UMC. Toch…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.