Blijf op de hoogte

5 gezondheidsvoordelen van munt

Er zijn weinig planten zo veelzijdig als munt. Denk maar aan de toepassing in salades, toetjes, saus, kauwgom en (alcoholische) dranken. Maar wist je dat het ingrediënt ook een helende werking heeft?

1. Munt is goed voor je brein

Onderzoek heeft aangetoond dat de geur van pepermuntolie voordelen voor de hersenen met zich mee kan brengen. Een voorbeeld betreft een studie waarbij de helft van de deelnemers tijdens een geheugentest vijf minuten lang pepermuntolie in moest ademen. De anderen werden aan een placebogeur blootgesteld. Uiteindelijk bleken de mensen die munt hadden geroken beter te scoren.

Ook andere wetenschappers lieten deze invloed van munt op het brein zien. Ze bestudeerden het effect van pepermuntolie op het rijgedrag van deelnemers. Wat bleek? Degenen die de plant hadden geroken waren meer alert en hadden minder last van frustraties, angst en vermoeidheid.

2. Munt kan helpen bij verkoudheid

Het is een bekend gegeven dat de meeste verkoudheidsmedicijnen menthol bevatten. Dit is een ingrediënt afkomstig uit pepermuntolie.

Hoewel vaak wordt gedacht dat munt helpt om de luchtwegen vrij te maken, hebben wetenschappers ontdekt dat de plant niet werkt als een decongestivum. Dit is een middel dat gezwollen slijmvliezen laat slinken. Toch toonde dezelfde studie aan dat het gebruik van de plant wel degelijk leidt tot een significant betere neusademhaling.

3. Munt helpt bij het prikkelbaredarmsyndroom

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een aandoening aan de darmen die zich kan uiten in buikkrampen, een opgeblazen gevoel, diarree of constipatie. Uit onderzoek is gebleken dat pepermuntolie kan helpen om PDS te behandelen.

Zo liet een studie zien dat menthol de klachten bij PDS mogelijk kan verminderen. De wetenschappers verklaarden dit verband met het feit dat het ingrediënt een ontspannend effect op de spieren teweegbrengt.

Andere onderzoekers maakten een analyse van negen studies die in totaal 700 patiënten met PDS betrokken. Uiteindelijk zagen ze dat pepermuntoliecapsules effectiever werkten om symptomen te verhelpen in vergelijking met placebo’s.

Ten slotte bestudeerden wetenschappers in 2007 het effect van munt op PDS-patiënten. Hiervoor werd een deel gevraagd om vier weken lang pepermuntolie te gebruiken. De anderen kregen een placebo-olie. Wat bleek? 75 procent van de mensen die munt hadden geconsumeerd, ervaarde minder klachten in vergelijking met 38 procent van de placebogroep.

4. Munt vermindert pijn bij de borstvoeding

Veel vrouwen die net zijn bevallen hebben last van pijnlijke tepels en kloven, wat het geven van borstvoeding kan bemoeilijken. Onderzoek heeft aangetoond dat munt verlichting kan bieden en de klachten kan verhelpen.

Een voorbeeld betreft een studie waarbij de deelnemers de opdracht kregen om verschillende vormen van munt op het gebied rond hun tepels aan te brengen. Meestal gebruikten ze een olie of mengsel van gel en water. Uiteindelijk namen hun klachten aanzienlijk af.

Ook een ander onderzoek liet zien dat pepermuntwater effectief was om kloven voorkomen. Hierbij werd de plant vergeleken met moedermelk.

Ten slotte toonde een gelijksoortige studie aan dat van de deelnemers die pepermuntgel hadden gebruikt slechts 3,8 procent hun kloven behielden. Bij de placebogroep was dit aantal 22,6 procent.

5. Munt kan helpen bij indigestie

Met indigestie wordt een verzameling van klachten bedoeld die kunnen ontstaan na te veel, te snel of te vet eten. Voorbeelden zijn buikkrampen, pijn in de onderbuik en winderigheid. Onderzoekers hebben aangetoond dat voeding sneller door de maag wordt verteerd in het geval pepermuntolie bij de maaltijd is geconsumeerd.

Daarnaast liet een andere studie bij mensen met indigestie zien dat het slikken van capsules met pepermunt- en karwijolie eenzelfde effect teweegbracht als medicatie die is bedoeld voor deze klachten.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.