Hoewel vaak wordt gedacht dat mannen atletischer zijn dan vrouwen, blijkt niets minder waar te zijn. Recent onderzoek heeft namelijk aangetoond dat vrouwen het sterkere geslacht zijn. Hun lichamen zijn in staat om sneller zuurstof te verwerken, wat leidt tot een betere conditie.

De resultaten van de studie zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

Geslacht en conditie

Er is al eerder onderzoek gedaan naar de invloed van geslacht op conditie, ofwel het vermogen van het lichaam om zuurstof te verwerken. Hieruit bleek dat mannen een snellere zuurstofverwerking hebben en dus fitter zijn.

Deze studies waren echter enkel uitgevoerd bij ouderen en kinderen. De wetenschappers wilden zich nu richten op het effect van geslacht bij jongvolwassenen.

Oefeningen op de loopband

Aan de studie deden in totaal 9 meisjes en 9 jongens mee. Hun leeftijd, gewicht en fitnessniveau waren ongeveer gelijk.

De wetenschappers vroegen hen om verschillende oefeningen op een loopband uit te voeren. Wat bleek? De zuurstofverwerking van vrouwen was duidelijk sneller dan die van mannen. Meer specifiek circuleerde de stof 30 procent sneller door hun lichaam.

De onderzoekers concluderen dan ook dat het getrokken verband uit eerder onderzoek onjuist is. Niet mannen, maar vrouwen zijn het atletisch sterke geslacht.

Zuurstofopname bij vrouwen sneller

De zuurstofopname is een standaard manier om conditie te meten. Het beschrijft de hoeveelheid zuurstof die het lichaam per minuut op kan nemen en kan gebruiken. Een snelle zuurstofopname stelt iemand in staat om een high intensity workout uit te voeren en wordt sterk geassocieerd met een goede gezondheid.

Doordat vrouwen een snellere zuurstofverwerking hebben, zullen hun spieren minder snel vermoeid raken. Ook kunnen ze beter presteren en veerkrachtiger zijn. Het team stelt dat de resultaten van hun studie de conventionele aannames over mannen en vrouwen aan de kaak stelt. Volgens hen verandert het de manier waarop we atletische trainingen beoordelen.