Blijf op de hoogte

Windmolens schadelijk voor de gezondheid?

Vanuit de auto of op de fiets door de weilanden, is menig persoon weleens voorbij een windmolen gekomen. Zo vredig en haast geruisloos als ze lijken te draaien, blijkt dit niet helemaal het geval te zijn. Neurowetenschapper Paul Van de Heyning (UZA/UAntwerpen) zegt dat windmolens de gezondheid kunnen schaden.

Van de Heyning: “Windmolens kunnen geluid tot 90 decibel produceren. Hoewel dat geluid zo laag is dat de mens het niet kan horen – we kunnen geluid horen boven pakweg 20 hertz – terwijl windturbines geluiden maken rond de 3 tot 5 hertz, wil dat niet zeggen dat we de geluiden niet kunnen waarnemen.” Volgens van de Heyning kunnen die lage intensiteiten gevoeld worden, ook door het evenwichtsorgaan, en sommigen zijn er extra gevoelig voor.

Gezondheidsproblemen

Dat geluid kan volgens de neurowetenschapper dezelfde effecten hebben als bij hoorbaar geluid. “Het is algemeen bekend dat je in je slaap geluid blijft registreren, hoe stil ook. Nachtlawaai, ook erg beperkt, kan je uit je diepe slaap halen. Je krijgt er geen acute gehoorschade door, maar je adrenalineniveaus stijgen wel en de hersenen worden actiever. Daardoor kunnen ze niet goed recupereren, wat tot slaaptekort en een constante stress kan zorgen. Dat kan leiden tot diabetes, problemen aan hart- en bloedvaten, maar ook psychische en psychiatrische problemen, evenals meer alcohol- en drugsgebruik.”

Hoe ver reikt het effect?

Vorige maand klaagden inwoners van Ekeren nog aan dat er in havengebied op enkele honderden meter van een aantal woonzones nieuwe windturbines zouden bijkomen. Hoe ver moeten de molens dan staan? “Precieze perimeters ken ik niet, maar van lage tonen is bekend dat ze zich zeer ver kunnen voortzetten”, aldus de arts nog. “De geluidsgolven deinen verder tussen bijvoorbeeld het wolkendek en de aarde. Dat kan bijvoorbeeld 10 kilometer ver gaan, zoals ook donder zich kilometers ver kan verspreiden.”

Verstandig inplanten

Concrete richtlijnen heeft de professor niet meteen. “Maar dit alles is een reden om de turbines niet te plaatsen waar het invloed heeft op woonzones, net zoals we ook geen slagschaduw toelaten.”
Volgens de arts is het WHO-rapport een sterk signaal voor overheden en kunnen ook patiënten het aangrijpen. Van de Heyning meent dat sommige patiënten zich miskend kunnen voelen met hun klachten.

Bron: UZA/Uantwerpen

Gerelateerde artikelen

Het einde van het jaar is in zicht, wat betekent dat het tijd is om te kijken of jouw zorgverzekering nog aansluit op jouw wensen en behoeftes. Vooral nu is…

In Nederland is het verplicht om jezelf te verzekeren. Iedereen moet verplicht een basisverzekering hebben. Maar daarmee is nog niet alles gezegd, het is ook heel belangrijk om de juiste…

Een zorgplan is een document waarin alle afspraken rondom de zorg van een cliënt omschreven staan. Het opstellen van een zorgplan zorgt ervoor dat verschillende betrokken partijen weten wat er…

Veel mensen zijn tevreden over de wijze waarop het Nederlandse zorgstelsel is ingericht. Aan het begin van het jaar vergelijk je verschillende zorgverzekeraars op een website als Kizi.nl, om jaarlijks zo…

De impact van corona is ook zichtbaar bij de zorgverzekeraars. De zorgverzekering 2021 zal er daarom ook iets anders uit gaan zien. Zo zal de premie gaan stijgen per zorgverzekeraar…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.