Hoewel reuma niet te genezen is, zijn er wel middelen die de klachten kunnen verlichten. Wetenschappers van de Kalinga Institute of Industrial Technology hebben hier nu 33 voedingsproducten aan toegevoegd. De resultaten van hun studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Nutrition.

Reuma behandelen

Over het algemeen wordt reuma behandeld door middel van medicatie, maar wanneer iemand hier slecht op reageert wordt gekozen voor zogenoemde biologicals, ofwel therapeutische eiwitten. Deze zijn echter duur en kunnen serieuze bijwerkingen met zich meebrengen.

De wetenschappers wilden onderzoeken of voeding ook een uitkomst zou kunnen bieden. Het is immers goedkoop, makkelijk en brengt geen schadelijke effecten met zich mee.

33 voedingswaren

Voor hun studie voerden de onderzoekers laboratoriumexperimenten uit onder verschillende omstandigheden. Uiteindelijk kwamen zij tot een lijst met 33 voedingswaren die de klachten van reuma bewezen verlichtten en de progressie vertraagden. Ze verdeelden hen onder in 8 categorieën: fruit, granen, oliën, kruiden, specerijen, volkorenproducten, peulvruchten en diversen.

Mediterraan dieet

De onderzoekers concluderen dat de regelmatige consumptie van bovenstaande producten reumapatiënten kunnen helpen om met hun klachten om te gaan. Ze zouden een omnivoor dieet moeten vervangen voor een mediterraan of veganistisch dieet. Wel waarschuwt het team dat hier niet zomaar mee begonnen mag worden. Mensen dienen altijd eerst een dokter of diëtist in te schakelen voor advies.

Wat is reuma?

Reuma is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam niet in staat is om gezonde cellen te herkennen. In plaats daarvan valt het deze cellen aan en denkt dat ze vernietigd moeten worden. Als gevolg ontstaan ontstekingen in gewrichten, wat zich kan uiten in stijfheid, zwellingen en pijn.