De fysieke tekenen van ouderdom kunnen mogelijk worden vertraagd door het eten van o.a. broccoli, kool en avocado. In deze producten zit het bestandsdeel Nicotinamide mononucleotide (NMN) die de achteruitgang van de ogen, leverfunctie, botdichtheid en stofwisseling beïnvloedt. De resultaten van wetenschappers van de Washington University School of Medicine staan in het tijdschrift Cell Metabolism.

Verminderde energie door lage NMN gehalte

Onderzoekers richtten zich met hun studie op muizen. Ze testten het bestandsdeel op oudere muizen om te zien of het verouderingsproces langzamer werd. Daarnaast wilden ze ontdekken in hoeverre de stofwisseling dusdanig aangepast werd, zodat deze vergelijkbaar was met die van jongere muizen.
Uit de resultaten kwam inderdaad naar voren dat het bestandsdeel de werking had die ze vooraf verwachtten. Hiermee tonen ze in ieder geval aan dat bij muizen het fysiologische verval te vertragen is. De NMN wordt beschouwd als vervanging voor de verminderde energieproductie, waar sprake van is bij een tragere stofwisseling. In het verouderingsproces wordt een verminderde energieproductie gezien als hoofdrolspeler.
Aangezien menselijke cellen net als de dierlijke cellen van muizen afhankelijk zijn van dit proces van energieproductie, hopen de onderzoekers een methode te kunnen ontwikkelen voor mensen.

Naarmate we ouder worden verliest het lichaam het vermogen om het enzym nicotinamide adenine dinulceotide (NAD) aan te maken. Deze is nodig bij het produceren van energie.
Om het gehalte van NAD te verhogen gebruikten de onderzoekers NMN. Door het bestandsdeel te vermengen in water, bleek het binnen 3 minuten in het bloed terecht te komen. Wat vervolgens leidde tot aanmaak van NAD.

Voordelen alleen voor ouderen?

Een kanttekening bij deze studie is dat de voordelen van NMN alleen lijken te gelden bij oudere muizen. Een test bij jongere muizen liet zien dat er geen effect was omdat zij van zichzelf al genoeg NAD aanmaken.
Volgens hoofdonderzoeker Imai heeft een verhoging van het aantal ontstekingen in het lichaam te maken met het onvermogen van het lichaam om NAD aan te maken.

Bron: Cell Metabolism