Onderzoekers hebben per toeval een mogelijk nieuwe manier gevonden om jicht te behandelen en te voorkomen. In het wetenschappelijke tijdschrift Arthritis & Rheumatology wordt beweerd dat een aangepast dieet het gehalte urinezuur in het bloed verlaagt.

DASH-dieet

Hoofdonderzoeker Miller en zijn collega’s lieten meer dan 400 personen het zogeheten DASH-dieet volgen. Onder dit dieet valt het eten van:

  • meer fruit, groente en noten
  • minder producten met verzadigde en transvetten
  • meer vis, gevogelte en minder rood vlees
  • zo min mogelijk zout en suiker

Dieet mogelijk effectief tegen jicht

Bij controlemetingen zagen de onderzoekers dat de bloeddruk van deelnemers aanzienlijk verlaagde. “Verrassend genoeg bleek ook het gehalte urinezuur in het bloed significant minder te zijn. Urinezuurkristallen staan bekend als de oorzaak van jicht. Het effect was bij sommigen zo sterk dat het bijna net zo effectief is als de gewoonlijke medicatie tegen klachten.” Aldus de onderzoekers.

Jicht is een gewrichtsaandoening die voornamelijk bij volwassenen voorkomt. In Nederland heeft ongeveer 2% er last van. Bij mannen komt het vaker voor. Mensen met jicht hebben volgens onderzoek vaker een hoge bloeddruk.

Nieuwe behandelmethode

Patiënten die geen medicatie willen of kunnen gebruiken, zouden het DASH-dieet kunnen volgen als alternatief. Ook voor mensen met hele hoge waarden urinezuur in het bloed, die een hoger risico hebben, kan het een goede preventieve maatregel zijn. Volgens Miller kan het DASH-dieet een toevoeging zijn aan het dieetadvies dat patiënten nu al krijgen. Vooralsnog vallen hieronder het verminderen van alcoholgebruik en proteïne inname.

Bron: Arthritis & Rheumatology