Blijf op de hoogte

Verzadigde vetten verkorten levensduur

De inname van verzadigde vetten zoals boter en margarine verkort de levensduur. Recent onderzoek gepubliceerd in JAMA Internal Medicine ondersteunt deze opvatting. Ongeveer 126.000 personen zijn gevolgd over een periode van 32 jaar. “Bij mensen die meer verzadigde vetten en transvetten aten was het risico op eerder overlijden groter”, volgens Dr. Frank Hu.

Eet meer onverzadigde vetten

Verzadigde (of dierlijke) vetten als boter en margarine zijn meestal gefabriceerd. Bij het eten van deze producten krijg je naast de essentiële vetzuren die je lichaam nodig heeft ook andere stoffen binnen die slecht voor je gezondheid zijn. Uit het onderzoek van Hu en collega’s bleek dat voor elke 2% inname van verzadigd vet, er 16% meer kans op overlijden was. Omgekeerd was er een grotere kans op een verlengde levensduur als er meer voedingsmiddelen met de onverzadigde variant werd gegeten. Deze zit in veel voedingsmiddelen die gebaseerd zijn op plantaardige oliën.

Obesitas ligt ook op de loer

Het eten van te veel verzadigd vet kan op korte termijn verschillende gevolgen met zich meebrengen. Een hiervan is obesitas, een vorm van overgewicht met als kwalificatie zeer ernstig. In recente berichtgeving kwam naar voren dat mensen met overgewicht gemiddeld een jaar korter leven. Bij mensen met matige tot ernstige obesitas wordt de levensduur met 3 jaar en meer verkort.

Een kanttekening is wel dat sommige plantaardige oliën instabiel zijn waardoor mensen wellicht eerder kiezen voor producten met verzadigde vetten.

Vijf plantaardige oliën met onverzadigde vetten

  • Zonnebloemolie
  • Olijfolie
  • Sojaolie
  • Lijnzaadolie
  • Canola-olie

Bron: JAMA Internal Medicine.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.