De inname van verzadigde vetten zoals boter en margarine verkort de levensduur. Recent onderzoek gepubliceerd in JAMA Internal Medicine ondersteunt deze opvatting. Ongeveer 126.000 personen zijn gevolgd over een periode van 32 jaar. “Bij mensen die meer verzadigde vetten en transvetten aten was het risico op eerder overlijden groter”, volgens Dr. Frank Hu.

Eet meer onverzadigde vetten

Verzadigde (of dierlijke) vetten als boter en margarine zijn meestal gefabriceerd. Bij het eten van deze producten krijg je naast de essentiële vetzuren die je lichaam nodig heeft ook andere stoffen binnen die slecht voor je gezondheid zijn. Uit het onderzoek van Hu en collega’s bleek dat voor elke 2% inname van verzadigd vet, er 16% meer kans op overlijden was. Omgekeerd was er een grotere kans op een verlengde levensduur als er meer voedingsmiddelen met de onverzadigde variant werd gegeten. Deze zit in veel voedingsmiddelen die gebaseerd zijn op plantaardige oliën.

Obesitas ligt ook op de loer

Het eten van te veel verzadigd vet kan op korte termijn verschillende gevolgen met zich meebrengen. Een hiervan is obesitas, een vorm van overgewicht met als kwalificatie zeer ernstig. In recente berichtgeving kwam naar voren dat mensen met overgewicht gemiddeld een jaar korter leven. Bij mensen met matige tot ernstige obesitas wordt de levensduur met 3 jaar en meer verkort.

Een kanttekening is wel dat sommige plantaardige oliën instabiel zijn waardoor mensen wellicht eerder kiezen voor producten met verzadigde vetten.

Vijf plantaardige oliën met onverzadigde vetten

  • Zonnebloemolie
  • Olijfolie
  • Sojaolie
  • Lijnzaadolie
  • Canola-olie
  • Bron: JAMA Internal Medicine.