Goed nieuws: een bypassoperatie loopt bijna altijd goed af. Meer dan 97% van de patiënten wordt wakker en kan zich verheugen op een gezondere verlenging van het leven. Maar natuurlijk, zoals bij elke operatie het geval is, brengt ook een openhartoperatie zekere risico’s met zich mee. En ieder mens is nu eenmaal anders, dus een risico-inschatting voorafgaand aan de operatie geeft nooit bikkelharde garanties.

Complicaties, onbedoelde en niet gewenste effecten van een operatie, kunnen zich tijdens én na een bypassoperatie voordoen. Dat komt omdat geen mens hetzelfde is. Zodoende is het moeilijk te voorspellen hoe iemand reageert op een operatie.

Tijdens de operatie

Als de chirurg bij het hart is, dus na het openen van het borstbeen, kan zij of hij pas echt goed zien wat de conditie van de vaten is. Die kunnen beter of slechter zijn dan gedacht. Zodoende kunnen er extra bypasses (omleidingen) worden aangelegd of juist minder dan gepland, omdat de kwaliteit van de vaten te slecht is. Tijdens de operatie kunnen complicaties optreden zoals een bloeding of een hartstilstand. Ook kunnen er problemen optreden met andere organen zoals je nieren.

Herstellen van een bypassoperatie

Na de operatie kan koorts opzetten, kun je een longontsteking oplopen, maag-darmproblemen krijgen en kan je vervelend hoesten wegens vocht achter de longen. Ook kan de operatiewond gaan infecteren of niet goed genezen. Je kunt last krijgen van een plek waar een ader is weggehaald of het borstbeen groeit niet goed aan elkaar. Het team van de hartbewaking is erop gericht elke complicatie zo snel mogelijk op te lossen, zodat jij zo snel mogelijk naar huis kunt en met de hartrevalidatie kunt starten. Want daar knapt iedereen van op.

Onthoud: het gaat meestal goed!

Met name als je diabetes of een long- of nierziekte hebt en flink op leeftijd bent, is het risico op een complicatie verhoogd. Maar onthoud dat de kans dat een van de genoemde complicaties jou overkomt, klein is. Uiteindelijk zijn de behandelingen zo vooruitstrevend, veilig en vaak uitgevoerd, dat bijna iedereen goed uit de operatie komt.

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.

NL-P-145-0819-076961a/August2019