Het Vitamin D and Health Report van de Scientific Advisory Committee on Nutrition van 2016 onthulde al dat de vitamine D inname van Nederlanders, Britten en Zweden in de wintermaanden veel lager is dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Er was echter minder bekend over welke stappen gezet moeten worden om de vitamine D inname van de algehele bevolking op peil te krijgen.

Hoe krijg je vitamine D binnen?

Zeker in de winterperiode, wanneer er minder vitamine D wordt aangemaakt door het lichaam onder invloed van zonlicht, zijn mensen afhankelijk van de inname van vitamine D vanuit hun voeding. In Nederland zijn de drie belangrijkste bronnen voor vitamine D: vis, verrijkte smeerbare vetten (met uitzondering van boter) en vlees. Het opnemen van deze voedingsmiddelen in de voeding zoals aanbevolen blijkt voor de gemiddelde populatie echter niet genoeg om, in de winterperiode met beperkte hoeveelheid zonlicht, aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D te komen. Er bestaat een extra vitamine D behoefte voor specifieke populatiegroepen zoals kinderen tot 4 jaar, zwangere en lacterende vrouwen, ouderen, vrouwen die een sluier dragen, mensen met een donker gekleurde huid en mensen die niet voldoende buitenkomen.

Om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen in perioden met weinig zonlicht, zal zowel een verdubbeling van de hoeveelheid vitamine D in margarineproducten als het toevoegen van vitamine D aan additionele producten – als gezondheidsstrategie moeten worden toegepast om voor een optimale vitamine D status te zorgen. Let er wel op dat je niet te veel vitamine D-supplementen inneemt, want te veel vitamine D is schadelijk voor de botten.

Het effect van de zonnebank op vitamine D

Ook overdadig zonnebankgebruik kan leiden tot een vitamine D-intoxicatie, zo melden artsen van UZ Leuven in het vooraanstaande tijdschrift Annals of Internal Medicine. De stelling dat uv-straling onmogelijk tot een overdosis vitamine D kan leiden, is weerlegd in het tijdschrift.

Te veel vitamine D

Te veel vitamine D (spiegels boven 60 microgram per liter) is in recente studies gelinkt aan een verhoogd risico op valincidenten. Bij nog hogere waarden bestaat het gevaar op botafbraak en op te hoge calciumwaarden in het bloed. Door het toenemend gebruik van vitamine D-supplementen komen overdosissen vitamine D steeds meer voor.

Bij een patiënte met breuken stelden artsen van UZ Leuven zeer hoge vitamine D-waarden vast. Nochtans kreeg de patiënte geen vitamine D-supplementen. Hoewel tot nu toe werd aangenomen dat regelmatig zonnebankgebruik zo’n overdosis onmogelijk kon veroorzaken, bleek dat bij deze patiënte toch het geval. Grondig onderzoek kon immers andere oorzaken uitsluiten. De vitamine D-spiegels zakten toen de patiënte haar zonnebankgebruik verminderde. Deze bevindingen bevestigen een eerder vergelijkbaar geval van de Amerikaanse Mayo Clinic.

In handboeken geneeskunde staat dat uv-licht normaal niet tot een overdosis vitamine D kan leiden. Op basis van deze nieuwe bevindingen zal overmatig zonnebankgebruik toch aan de lijst met mogelijke oorzaken moeten worden toegevoegd.

Bron: UZ Leuven en Scientific Advisory Committee on Nutrition