Flavonoïden, ofwel de natuurlijke chemische bestanddelen in groenten en fruit, kunnen mogelijk helpen om leeftijdsgebonden achteruitgang van de longen te vertragen. Dat blijkt uit een studie van the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health die onlangs is gepresenteerd op the American Thoracic Society International Conference.

Flavonoïden

Flavonoïden zijn natuurlijke chemicaliën afkomstig uit planten. Als pigmenten zijn ze verantwoordelijk voor de heldere kleuren van groenten en fruit en regulieren de celgroei.

Verschillende onderzoekers hebben aangetoond dat de consumptie van flavonoïden gunstige effecten op de gezondheid kan hebben. Zo zouden de stoffen ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen bezitten en kanker kunnen tegengaan.

463 volwassenen

Om het effect van flavonoïden op de longfunctie te bestuderen, analyseerde het team gegevens afkomstig van de tweede en derde European Community Respiratory Health Surveys. In totaal betrokken deze vragenlijsten informatie van 463 volwassenen die gemiddeld 44 jaar oud waren.

Alle deelnemers werden gevraagd om zowel voor als tijdens de studie aan zogenoemde spirometrietesten deel te nemen. Dit zijn onderzoeken waarbij hun primaire longfunctie werd bepaald en het volume lucht dat zij op commando konden uitademen.

Meer specifiek maten de wetenschappers het totale volume lucht dat de deelnemers in één seconde konden uitademen en het volume lucht dat na een diepe inademing werd uitgeademd.

Vervolgens vulden de deelnemers een vragenlijst in over hun voedingsgewoonten, waarna het team kon zien hoe groot hun inname van anthocyaninen was. Dit zijn een soort flavonoïden die verantwoordelijk zijn voor de kleur van rode, paarse of blauwe groente- en fruitsoorten.

Longfunctie behouden

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat de longfunctie van de deelnemers die de meeste anthocyaninen consumeerden trager achteruitging. Alleen bij rokers bleek dit effect niet zichtbaar.