Blijf op de hoogte

Patiëntenverhaal stent

In 2006 had Henri Baks (54 jaar) zowel een lage trombose als een hoge trombose in zijn linkerbeen. Daarvan herstelde hij vrijwel volledig. Twee jaar later zorgde een ernstige vernauwing van de aderen in zijn linkerlies opnieuw voor klachten. Zijn huisarts gaf aan dat er geen behandelmogelijkheden waren.

Toen Henri eind 2014 opnieuw naar zijn huisarts ging, kreeg hij beter bericht. Er was een nieuwe behandelmethode. In augustus 2015 werd een stent geplaatst. Sindsdien zijn de klachten met 99 procent afgenomen.

Een pijnlijk en ‘zwaar’ been

Henri had vanaf 2008 last van een been dat vaak ‘zwaar’ en pijnlijk aanvoelde. Lange wandelingen, sport en grote inspanningen resulteerden in zodanige pijnklachten dat hij op de bank moest gaan liggen met een kussen onder zijn been. “Dan stroomde het bloed makkelijker terug en verdwenen na verloop van tijd het zware gevoel en de pijn.”

Voor zijn werk stond hij regelmatig op beurzen. Omdat hij op die dagen zoveel mogelijk bleef staan om bezoekers te verwelkomen en te informeren, liep hij voortdurend rond met een ‘zwaar’ been en pijnklachten. Henri was, ook in zijn dagelijks leven, sneller moe. Als het ging om zijn werk, wilde hij niet toegeven aan de pijn. Maar in zijn privéleven hield hij steeds meer rekening met de vernauwing van de aderen in zijn lies.

Een stent in de lies of een ‘grote schoonmaak’

Op het moment dat zijn huisarts hem een verwijzing gaf voor de vaatspecialist en deze specialist hem vertelde over het ziekenhuis waar de nieuwe behandelmethode werd toegepast, was hij direct enthousiast. Zijn gegevens werden doorgestuurd en na enkele weken kon hij terecht voor een voorbereidend gesprek. De arts besprak met hem twee opties: een, zoals Henri het noemt, ‘grote schoonmaak’, en een operatie van twee uur waarbij een stent zou worden geplaatst in de lies. Gezien de lokale vernauwing adviseerde de arts plaatsing van een stent. Deze behandeling zou de klachten definitief kunnen verhelpen.

Het resultaat van de operatie

Op een zondagavond werd Henri opgenomen en maandagochtend vroeg lag hij in de operatiekamer. Twee uur later werd hij wakker, zonder pijn. Henri: “En ook toen ik korte tijd later moest gaan staan en lopen heb ik geen moment pijn gehad.” Hij merkte ook dat zijn been anders aanvoelde.

Henri had prima vergelijkingsmateriaal. Van zijn rechterbeen had hij immers nooit last gehad. “En nu voelde mijn linkerbeen ineens net zo goed als mijn rechterbeen.” Enkele dagen na de operatie werd een scan gemaakt van de plek waar de stent was geplaatst. De doorstroming was uitstekend. De eerste maanden moest Henri eenmaal per maand langskomen voor controle. Gezien het goede verloop is de periode tussen de controles inmiddels verlengd tot drie maanden.

De operatie heeft hem alles gebracht wat hem was verteld en waarop hij had gehoopt. Hij kan weer sporten en ook een hele dag, en zelfs enkele dagen achter elkaar op een beurs staan, resulteert niet meer in een ‘zwaar’ been of pijnklachten. “De operatie is uitstekend geslaagd”, vat hij kort samen. “Ik kan het iedereen aanraden.”

Wat zijn jouw ervaringen met een stent?

Gerelateerde artikelen

Langdurige blootstelling aan hoge bloeddruk verhoogt het risico op hartklepaandoeningen. Onderzoekers van de universiteit van Oxford drukken daarom op het hart tijdig stappen te ondernemen om de bloeddruk stabiel te…

Een lichtpuntje om de behandeling van pulmonale arteriële hypertensie (PAH) te verbeteren. Onderzoekers aan de universiteit van Oxford schrijven in een publicatie in PNAS dat ijzertekort de bloedvoorziening – met…

Bij coronair vaatlijden is er sprake van vernauwing of blokkade van de kransslagaders. Het is belangrijk om op tijd de signalen te herkennen en sterk in te zetten op preventie.…

Etalagebenen, een uiting van perifeer arterieel vaatlijden (PAV), zijn met begeleide looptherapie, levensstijlaanpassingen en medicatie in de meeste gevallen goed te verhelpen. Toch mag de ernst van de aandoening niet…

Je kunt met een gerust hart (blijven) genieten van melk, yoghurt, kaas en boter. Een onderzoeksteam van de University of Texas Health Science Center (UTHealth) concludeert namelijk dat de vetten…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.