Tomaat behoort tot de meest geliefde (fruit)groenten in Nederland. Dat is zo gek nog niet afgaande op de laatste raming van het CBS. Hieruit blijkt dat de tomaat (tros) het vaakst geteeld wordt in de Nederlandse glastuinbouw.

Vanwege de voedingswaarde en culinaire aard wordt de tomaat beschouwd als groente. Maar plantkundig gezien is het een vrucht. Met een hoge dosis aan vitamine C is het goed voor het lichaam bij de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Daarnaast bevat een tomaat kalium. Een mineraal dat een belangrijke rol speelt in het functioneren van zenuwen, goed is voor de spieren en normale bloeddruk ondersteunt.

Waar is tomaat nog meer goed voor?

Voor de botopbouw en een evenwichtige darmflora is de tomaat eveneens goed. Dit heeft te maken met het mineraal magnesium, waar het eveneens rijk aan is.
Tot slot bevat het de bioactieve stof lycopeen. Evenals vitamine C is dit een antioxidant die een positief effect heeft op de gezondheid. Lycopeen is met name belangrijk voor een goede prostaatgezondheid. Hier zijn in de voorbije jaren al verscheidene onderzoeken naar gedaan. Lycopeen verandert de genen in prostaatkankercellen die te maken hebben met groei en overleving. Hierdoor kan het op z’n minst het ontstaan van prostaatkanker bij risicopatiënten vertragen en het ziekteproces bij bestaande prostaatkanker remmen. Deze vaststelling is weliswaar nog niet definitief.

Tomaat in relatie tot kanker in het maagdarmstelsel

Onlangs hebben wetenschappers nieuwe kennis vergaard over tomaatconsumptie in relatie tot kanker in het maagdarmstelsel. Afgezien van de mogelijke gezondheidsvoordelen van lycopeen, bekeken ze de groente als geheel.
Door tomaatextract van twee verschillende planten te gebruiken constateerde het team van de Sbarro Health Research Organisation (SHRO) dat de groei en vereenvoudiging van kwaadaardige kankercellen ingeperkt kon worden.
Een behandeling met het tomatenextract oefende een belangrijke rol uit op de verplaatsing van cellen in het lichaam, wat verspreiding van de kanker zou kunnen voorkomen.

Teveel tomaat heeft z’n keerzijde

Net als bij andere gezonde producten zijn er voor tomaat ook zaken waarop je moeten letten. Kijk je bijvoorbeeld naar tomatensap, dan bevat dit natrium. Deze stof helpt voor een goede functionering van het zenuwstelsel en regulatie van de bloeddruk. Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproblemen variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten.

Eet zowel verse als bereide tomaten

Vooral in verwerkte en bereide tomaatproducten zoals tomatensaus, tomatensap en ketchup zit een hoog gehalte lycopeen. Door het verhittings- en bereidingsproces van een verse tomaat wordt de voedingsstof beter opgenomen door het lichaam. Een nadeel hiervan is dat de vitamine C-waarde verloren gaat. Om optimaal van de vruchten te plukken van de tomaat is het belangrijk om zowel verse als bereide tomaten te eten.